Ekonomika un finanses

Jaunas prasības komposta un biohumusa ražotājiem

Ilze Vabole, AgroPols
14.08.2014

Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi izmaiņas noteikumos, kas nosaka veselības aizsardzības un veterinārās prasības tādu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu apritei, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Tās ceturtdien, 14. augustā, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Izmaiņas noteikumos paredz prasības komposta sagatavošanai no dzīvnieku izcelsmes blakusproduktiem. Šādu kompostu var laist tirgū un izmantot kā organisko mēslojumu un augsnes ielabotāju.

Eiropas Savienības regulu prasības paredz, ka dalībvalsts var atļaut konkrētus parametrus specifiskiem blakusproduktiem, piemēram, ēdināšanas uzņēmumu pārtikas atkritumiem un šādu atkritumu maisījumiem ar dažiem citiem materiāliem, kas tiek kompostēti. Tāpat prasības nosaka, ka attiecīgo kompostu var laist tirgū tikai tajā dalībvalstī, kurā konkrētie parametri tiek atļauti. Saskaņā ar šīm prasībām ZM un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR" izstrādājuši transformācijas parametrus dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu kompostēšanas metodei, ar kuru iegūto kompostu varēs izmantot tikai Latvijas teritorijā. Paredzams, ka izmaiņas noteikumos veicinās biohumusa ražošanas nozares attīstību, nodrošinot atvieglotu prasību piemērošanu biohumusa ražotājiem.

Jaunās prasības attieksies tikai uz ražotājiem, kas vēlēsies šādu kompostu realizēt tirgū, taču neattieksies uz mājsaimniecībā pašu sagatavoto un izmantoto kompostu.

Plašāka informācija par izmaiņām Ministru kabineta (MK) 2012. gada 17.aprīļa noteikumos Nr. 275 "Prasības tādu dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un atvasinātu produktu apritei, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam" pieejama MK mājaslapā: http://www.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40330831. Izmaiņas noteikumos vēl tiks skatītas valdībā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana