Ekonomika un finanses

Pilnveido marķētās dīzeļdegvielas piešķiršanas kārtību lauksaimniekiem

Viktorija Kalniņa, LR Zemkopības ministrija (ZM)
01.12.2016

Zemkopības ministrija sagatavojusi grozījumus noteikumos, kas nosaka samazinātās akcīzes nodokļa likmes piemērošanas kārtību marķētai dīzeļdegvielai. Izmaiņas noteikumos paredz ar 2017./2018. saimniecisko gadu atcelt tiesības iegādāties degvielu ar samazināto akcīzes nodokļa likmi par zemes platību, kurās tiek audzēta kukurūza biogāzes ieguvei, jo Latvijā kukurūza tiek audzēta gan lopbarības un sēklas iegūšanai, gan biogāzes ieguvei kā enerģētiskā kultūra.

Izmaiņas nosacījumos nepieciešamas, jo jau šobrīd lauksaimniecības produkcijas ražotājs nav tiesīgs iegādāties marķētu dīzeļdegvielu ar samazinātu akcīzes nodokļa likmi tādas lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības apstrādāšanai, kurā audzē augus, ko tradicionāli izmanto par enerģētisko koksni.

Tāpat izmaiņas noteikumos paredz noteikt saudzīgākas prasības attiecībā uz minimālo ieņēmumu apmēru no viena apsaimniekotā zemes hektāra bioloģiskajām saimniecībām. Plānots, ka turpmāk lauksaimniecības produkcijas ražotājs, kura saimniecība ir sertificēta atbilstoši normatīvajiem aktiem par bioloģisko saimniecību, būs tiesīgs saņemt marķēto dīzeļdegvielu ar samazinātu akcīzes nodokļa likmi, ja tā ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas būs vismaz 200 eiro no hektāra. 

Saudzīgākas prasības noteikumos sagatavotas, ņemot vērā, ka saimniecības, kurās tiek izmantotas bioloģiskās lauksaimniecības saimniekošanas prakses un metodes, īpaši attiecībā uz augu aizsardzības līdzekļu un mēslošanas līdzekļu lietošanu, nespēj iegūt vienlīdz lielas ražas apjomu no viena hektāra salīdzinājumā ar konvenciālajām saimniecībām, kurām nav šādu ierobežojošu nosacījumu.

Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2015. gada 14. aprīļa noteikumos Nr. 194 “Kārtība, kādā piemēro samazināto akcīzes nodokļa likmi iezīmētai (marķētai) dīzeļdegvielai (gāzeļļai), ko izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei un meža vai purva zemes apstrādei, kurā kultivē dzērvenes vai mellenes, kā arī zemes apstrādei zem zivju dīķiem”, ko ceturtdien, 1. decembrī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē, pieejama MKtīmekļvietnē. Noteikumu projekts vēl tiks skatīts valdībā.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana