Ekonomika un finanses

Saeima konceptuāli atbalsta mikrouzņēmumu nodokļa likmes palielināšanu līdz 15%; sociālās iemaksas no minimālās algas atcels

Saeimas Preses dienests
16.12.2016

No nākamā gada mikrouzņēmumu nodokļa likmi plānots noteikt 15 procentu apmērā no apgrozījuma. To paredz Saeimā ceturtdien, 15.decembrī, konceptuāli pieņemtie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.


No nākama gada mikrouzņēmumu nodokļa likmi plānots noteikt 15 procentu apmērā no apgrozījuma. To paredz Saeimā ceturtdien, 15.decembrī, konceptuāli pieņemtie grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

Grozījumi tika izstrādāti, lai atceltu šī gada 23.novembrī pieņemtās izmaiņas, kas paredzēja pakāpeniski atteikties no mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanas režīma. Līdz cita mazajiem un vidējiem uzņēmējiem labvēlīgāka nodokļu regulējuma izstrādei spēkā būs līdzšinējais režīms, iepriekš atzīmēja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

Ņemot vērā radušos situāciju, kad virkne mikrouzņēmumu bija nolēmuši savu darbību pārtraukt, ar grozījumiem šiem uzņēmējiem būs paredzēta iespēja līdz 2017.gada 31.janvārim atgūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu.

Likuma izmaiņas paredz 2017.gadā no mikrouzņēmumu nodokļa ieņēmumiem valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās novirzīt 70,4 procentus, bet 2018.gadā – 80 procentus.

Patlaban mikrouzņēmumu nodokļa likme apgrozījumam līdz 7000 eiro ir deviņi procenti.

Vienlaikus Saeima šodien atbalstīja arī likumprojektus, kas paredz atteikties no minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu ieviešanas un kas atceļ 2015.gada 30.novembrī pieņemto tiesisko regulējumu, kas paredzēja 2017.gadā sociālo iemaksu minimālo objektu noteikt ¾ apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, bet no 2018.gada sociālās iemaksas būtu jāveic vismaz no minimālās darba algas.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, neskatoties uz pārejas periodu, kas bija noteikts jaunajam regulējumam, šādas izmaiņas prasītu būtisku īpaši maza apjoma uzņēmējdarbības pārstrukturizāciju, mainot nodokļu maksāšanas režīmus un paaugstinot nepilna laika darba izmaksas mazatalgotos darbos un izmaksas sezonāli nodarbinātajiem. Pret grozījumiem šoruden iebilda arī nevalstiskās organizācijas, norādot, ka tādējādi tie var kavēt īstenot biedrību un nodibinājumu sociāli atbildīgos mērķus.

Grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” un likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” Saeimā atzīti par steidzamiem, un par izmaiņām galīgajā lasījumā parlamentā plānots lemt 20.decembrī.

Saeimas Preses dienests

x

Paroles atgadināšana