Ekonomika un finanses

VARAM izstrādājusi prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un tā piemērošanai

Kristīne Kļaveniece, LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VaraM)
03.02.2017

Lai veicinātu zaļā publiskā iepirkuma (ZPI) izmantošanu valsts un pašvaldību institūciju rīkotajos konkursos, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi jaunu regulējumu - Ministru kabineta noteikumu projektu "Prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un tā piemērošanas kārtība". Noteikumu projekts 2017.gada 2.februārī nodots izskatīšanai sadarbības partneriem, izsludinot to Valsts sekretāru sanāksmē.

Jaunais regulējums noteiks ZPI īstenošanu, uzraudzību un novērtēšanu. Tāpat tajā uzskaitītas preču un pakalpojumu grupas, kurām obligāti vai brīvprātīgi piemērojams ZPI, un ZPI kritēriji, kurus izmanto to publiskajā iepirkumā.

ZPI mērķis ir veicināt videi draudzīgas politikas veidošanu pasaulē, publisko iepirkumu rezultātā iegādāto preču, pakalpojumu un būvdarbu ietekmes uz vidi samazināšanu visā to aprites ciklā, vienlaicīgi sekmējot videi draudzīgu preču un pakalpojumu tirgus attīstību un vietējās ekonomikas konkurētspējas paaugstināšanu.

"Ar zaļā publiskā iepirkuma palīdzību varam samazināt preces vai pakalpojuma ietekmi uz vidi visā tā aprites cikla stadijās, veicināt sociālus uzlabojumus un panākt ietaupījumus budžetā," uzsvēra ministrs Kaspars Gerhards.

Informācija par ZPI galvenajiem principiem un sniegtajiem ieguvumiem un pieredzes stāsti ir apkopoti video, kas pieejams VARAM tīmekļa vietnē:http://ieej.lv/Kz5ub

Savukārt, lai kliedētu mītu par to, ka videi draudzīgās preces maksā vairāk, VARAM tīmekļa vietnē ir pieejams preču aprites cikla izmaksu kalkulators:http://ieej.lv/PImpY

Tas sniedz iespējas ikvienam salīdzināt dažādu preču, piemēram, spuldžu, datoru, drukas iekārtu, aprites cikla izmaksas un izvēlētos saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu. Jāatzīmē, ka preces izmaksas nebeidzas līdz ar preces iegādi. Jebkādu enerģiju patērējošām precēm tās tikai sākas preces iegādes brīdī. Lai gan daudzos gadījumos zaļākajai alternatīvai ir augstāka iepirkuma cena, analizējot visas preces aprites cikla izmaksas (sākot ar izejvielu izcelsmi, ražošanu, piegādi, lietošanu un beidzot ar preču pārstrādi vai nodošanu atkritumos), visbiežāk videi draudzīga prece izrādīsies lētāka.

Noteikumu projekts pieejams tīmekļa vietnē: http://ieej.lv/2eVjS

Sīkāka informācija par zaļo publisko iepirkumu ir pieejama VARAM tīmekļa vietnē www.varam.gov.lv

LR Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VaraM)

x

Paroles atgadināšana