Laidiens no arhīva:

AgroPols

Vieni iebilst pret hloru, citi ne

Pēteris Ziemelis, AgroPols
21.01.2010

Turpinās ASV un Krievijas sarunas, kas saistītas ar aizliegumu valstī ievest putnu gaļu no Amerikas, informē laikraksts “Izvestija”. Taču progress tajās nav panākts. Lai pierādītu, ka putnu gaļas dezinficēšana, izmantojot hlora šķīdumu, nav kaitīga, amerikāņi pat solījuši šo paņēmienu izmantot arī vietējā tirgū. Tomēr Krievija paliek pie sava un ļauj noprast, ka šajā gadījumā nekādas sanitārās normas netiks mainītas.

Bet amerikāņi turpina pārliecināt, un arvien skaidrāk redzams, ka viņi šo lielo tirgu nekādi negrib zaudēt, lai gan Krievija veido tikai 1/5 daļu no kopējā ASV putnu gaļas eksporta.

Amerikāņu galvenais arguments hlora izmantošanai putnu gaļas dezinficēšanā ir tā efektivitāte cīņā ar salmonellām un citiem kaitīgiem mikroorganismiem. Taču Krievijas pārstāvji neuzskata, ka hlors ir nekaitīgs.

Kā jau vairākkārt ziņots, arī Eiropa no Amerikas putnu gaļas atteicās tieši šā paša iemesla (hlora) dēļ un dezinfekcijai piedāvā izmantot citus - drošākus - līdzekļus.

Līdzšinējam aizliegumam saglabājoties, ASV putnu gaļas importa situācija Krievijā turpinās būt visai sarežģīta. Turklāt kvota ir 600 tūkst. t. Ar ko to aizvietot, ja Krievija vienkārši atteiksies no šīm piegādēm? Savukārt deficīts liks celt putnu gaļas cenas tirgū. Taču vietējie ražotāji ir pārliecināti, ka spēs nodrošināt pieprasījumu, un tirgus būs pilns arī bez amerikāņu “buša kājiņām”.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana