Latvijas tirgos

"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības

Žilvinas Pakeltis, A/s "Rīgas Dzirnavnieks"
09.02.2017

Jaunajā ražas sezonā AS "Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā piedalīsies 30 zemnieku saimniecības no dažādiem Latvijas reģioniem. Šogad uzņēmums dubultojis apsējamo teritoriju, sasniedzot 3200 ha.

Šādu graudaugu audzēšanas programmu Latvijā uzņēmums uzsāka pirms diviem gadiem ar mērķi ieinteresēt zemniekus vairāk audzēt auzas un uzlabot to kvalitāti un ražīgumu. Vairums programmas dalībnieku turpina dalību no iepriekšējiem gadiem.

Žilvinas Pakeltis, AS "Rīgas Dzirnavnieks" valdes loceklis: "Pieaugošā zemnieku atsaucība apliecina to, ka auzu audzēšanas programmas ideja ir ļoti laba. Gan mums kā ražotājiem ir garantēti auzu apjomi pārstrādei, gan zemniekiem kā audzētājiem ir garantija par auzu realizāciju par labām cenām. Šogad klāt nākušas vien dažas saimniecībās - pārējās būtiski palielinājušas apsējamās platības. Tas saistīts ar to, ka saimnieki saskata ekonomisku izdevīgumu auzu audzēšanā, kā dēļ palielina platības. Šobrīd programma ir sasniegusi savu maksimālo kapacitāti, jo selekcionāto sēklu materiāls ir ierobežots."

Pateicoties auzu audzēšanas programmai, uzņēmums iegūst augstas kvalitātes graudus "Herkuless" produktu ražošanai vietējā un eksporta tirgos. Pēdējos gados eksportā "Herkuless" produkcijas pārdošanas apjomi uzrāda stabilu izaugsmi, un produktu izcilās kvalitātes dēļ ir iecienījuši pircēji Skandināvijā, Ķīnā un Eiropā.

Lielo interesi par audzēšanas programmu var skaidrot arī ar zemnieku saimniecību vēlmi pamainīt graudaugu kultūras pret auzām, kas būtu izturīgākas, dotu labākas ražas un būtu vieglāk audzējamas, ņemot vērā, ka pēdējos gados pasaules biržās kviešu graudu cenas nav vairs tik augstas.

Programmas ietvaros zemnieki tiek nodrošināti ar šī reģiona klimatiskajiem apstākļiem atbilstošām auzu sēklām, kas ir speciāli selekcionētas Skandināvijā un nodrošina augstāku izturību un ražību par parastajām sēklām. Uzņēmums nodrošina arī agronomu uzraudzību, kas sniedz konsultācijas un palīdz izaudzēt augstas kvalitātes graudus. Savukārt zemnieks ir motivēts piedalīties programmā, jo "Rīgas Dzirnavnieks" iepērk graudu ražu par augstāku cenu, salīdzinot ar parastajiem graudiem.

Lielākās platības ir Vidzemes un Latgales reģionos. Starp dalībniekiem pieaudzis zemnieku saimniecību skaits Zemgalē, kas ir neraksturīgi šim reģionam, jo tajā dominē kvieši.

Latvijā salīdzinoši maz tiek audzētas auzas, un tās kvalitātes ziņā vairāk atbilst lopbarības labībai. Ņemot vērā "Rīgas Dzirnavnieks" auzu pārslu produkcijas pieprasījuma pieaugumu gan vietējā, gan eksporta tirgos, uzņēmums nolēma uzsākt savu graudaugu audzēšanas programmu Latvijā, iesaistot tajā lauksaimniekus. Plānots, ka uzsāktā programma veicinās auzu audzēšanas tradīcijas Latvijā, kā arī būs atbalsts zemniekiem graudu kvalitātes uzlabošanai.

Pirmajā gadā programmā piedalījās septiņas zemnieku saimniecības Zemgalē un Vidzemē. Pirmā gada ražas rezultāti graudu kvalitātes un apjoma ziņā acīmredzami bija augstāki nekā vidēji auzām. Vidējā auzu ražība no programmas selekcionētajām auzu šķirnēm ir 4-6 tonnas no hektāra, kas auzām ir ļoti labs rādītājs. Pērn gan graudu rādītāji bija zemāki, bet tas saistīts ar ilgstošajām lietavām, kā rezultātā visos graudaugu veidos tika uzrādīti daudz sliktāki rādītāji nekā iepriekšējos gados.

AS "Rīgas Dzirnavnieks" ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus - visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Hercogs", "Herkuless" un "Īsta Saimniece".

A/s "Rīgas Dzirnavnieks"

x

Paroles atgadināšana