Citas ziņas sadaļā
Augkopības izcelsmes cūkkopībā izmantoto barības līdzekļu tirgus
Kūdras resursu lielvalsts - Latvija
Piena iepirkuma cena turpina lejupslīdi
Gulbe: Lauksaimniecības produktu cenas veikalos dažādās valstīs ietekmē PVN atšķirības
Šokolādes tests 2016: Deviņas no desmit lielveikalu privāto preču zīmju šokolādēm neilgtspējīgi ražotas
Zemas cenas: pircējiem labi, zemniekiem smagi. Saruna ar Ingūnu Gulbi
Eksperti: Par spīti problēmām, piensaimniecībai joprojām ir augsts attīstības potenciāls
Piensaimniecības virs ūdens notur tikai subsīdijas
KP: svaigpiena iepirkuma cena atkarīga no tirgus apstākļu kopuma
Latvijā piena iepirkuma cena - zemākā ES; šogad pieaugums nav gaidāms
Apskati, analīzes, vērtējumiAptauja: 98% bērnu garšo sulasAgroPols
21.04.2016 Portāla "Māmiņu klubs" un biedrības "5 dienā" veiktā aptauja atklāj, ka 98% bērnu kopumā garšo sulas. Aptuveni ¾ ģimenēs ar bērniem sulas uzturā dzer regulāri - gandrīz puse no kopējā ģimeņu skaita to dara vismaz divas trīs reizes nedēļā. Biedrības "5 dienā" eksperti atgādina, ka sulas pakās saglabā augļu un dārzeņu īpašības. Tāpēc to iekļaušana ikdienas uzturā ļauj uzņemt organismam tik nepieciešamās minerālvielas un antioksidantus, kā arī tām piemīt labas spējas neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus. Turklāt, saskaņā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes veiktajiem pētījumiem par veikalā norpērkamajām paku sulām, katrai no tām piemīt savas unikālālās īpašības, tāpēc uzturā ieteicams tās lietot dažādas. "Māmiņu klubs" un "5 dienā" veiktajā aptaujā secināts, ka 64% no aptaujātajiem vecākiem saviem bērniem visbiežāk dod veikalā nopērkamās sulas, 57% - pašu mājās pagatavotās un pasterizētās sulas un 31% - svaigi spiestās. Lizete Māldere, uztura speciāliste: "Sulas var būt vērtīgs papildu barības avots mazu bērnu uzturam, lai uzņemtu augļos un dārzeņos esošās barības vielas. Jāatceras, ka sulas pēc savas konsistences ir līdzīgas ēdienam, tāpēc ar tām nedrīkst aizvietot ūdeni. Sulu dzeršanas paradumi ir atkarīgi no bērnu vecuma. Piemēram, sulas pakāpeniski un nelielos daudzumos var sākt dot no sešu mēnešu vecuma. Līdz pusotram gadam tās ir ieteicams atšķaidīt ar ūdeni." Šobrīd Latvijā ir viens no zemākajiem sulu patēriņiem Eiropā, kā arī mēs par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas šobrīd ir svarīgākā produktu grupa uztura šķīvī. Tāpēc biedrība "5 dienā" un "CIDO" kopā ar veselības jomas ekspertiem ir apvienojušies sociālā projektā SULASSPĒKS, kura mērķis ir izglītot sabiedrību par sulu vērtīgajām īpašībām un to pozitīvo ietekmi uz organismu un veselību. Daudzviet pasaulē, lai veicinātu dārzeņu un augļu patēriņu ikdienas uzturā, valsts mērogā ir ieviesta programma "5 a day" jeb "5 dienā". Programmas iniciators ir Pasaules Veselības organizācija (PVO), un saskaņā ar to ikvienam cilvēkam veselības veicināšanai dienā nepieciešams uzņemt vismaz 5 porcijas jeb 400 gramus augļu un dārzeņu, turklāt vienu no dienas porcijām var būt glāze sulas. Projekta SULASSPĒKS iniciators ir biedrība "5 dienā", kas ir lielākā Baltijā sulu ražotāja SIA "CIDO Grupa" sociālā iniciatīva un izveidota, lai Latvijā veicinātu augļu un dārzeņu, kā arī sulu iekļaušanu uzturā. Informāciju sagatavoja Ansis Krūmiņš, "Sulasspēks" projekta vadītājs |