Zināšanas saimniekošanai

Sniegbaltā piena aicinājums

Jānis Trops, Diena
06.10.2009

Par kazas pienu kā ārstniecisku un ļoti vērtīgu uzturlīdzekli būs dzirdējuši daudzi, ne mazums to arī lieto. Bet Ugāles pagasta Laiciņu mājas saimnieks Edmunds Tropiņš ir Latvijā pirmais, kas nepasterizētu sava ganāmpulka slaukumu patērētājiem Kurzemē tirdzniecības vietās šogad piedāvā puslitra pudeļu fasējumā. Veikalu plauktos tas viegli pamanāms: atšķirībā no krēmīgi dzeltenīgā, ar karotīnu bagātā govs piena kazas piens un arī tā produkti, piemēram, siers un sviests, ir koši sniegbaltā krāsā.


Sniegbaltā piena aicinājums

(Fragments) Par kazas pienu kā ārstniecisku un ļoti vērtīgu uzturlīdzekli būs dzirdējuši daudzi, ne mazums to arī lieto. Bet Ugāles pagasta Laiciņu mājas saimnieks Edmunds Tropiņš ir Latvijā pirmais, kas nepasterizētu sava ganāmpulka slaukumu patērētājiem Kurzemē tirdzniecības vietās šogad piedāvā puslitra pudeļu fasējumā. Veikalu plauktos tas viegli pamanāms: atšķirībā no krēmīgi dzeltenīgā, ar karotīnu bagātā govs piena kazas piens un arī tā produkti, piemēram, siers un sviests, ir koši sniegbaltā krāsā.

Pateicoties Ugāles kazkopja un Latvijas Kazu audzētāju biedrības (KAB) ierosmei, pirms pusotra gada Kazdangas piena pārstrādes uzņēmums SIA Elpa izstrādājis receptūru un no Edmunda piegādātā kazas piena sācis ražot puscieto sieru Kazdangers, kuram Latvijā pagaidām nav analogu. Speciālisti vērtē, ka tas ir ne tikai veselīgs, bet arī "īpaši izcils, cienīgs un gards".

Piens un gaļīgie būru āži

No sava 34 slaucamo kazu ganāmpulka — kopā ar jaunuļiem un četriem āžiem tajā ir 70 galvu — Edmunds dienā iegūst 70—110 litru piena. Apmēram trešā daļa turpat Laiciņos tiek fasēta puslitra pudelēs un nogādāta tirdzniecības vietās Ventspilī, Kuldīgā, Liepājā un citās Kurzemes pilsētās un pagastos. Edmunds atzīst, ka pagaidām piena bizness peļņu nenes, taču ienākumus dod valsts subsīdijas par šķirnes dzīvniekiem un kazlēnu pārdošana.

Pēdējā laikā pasaulē un arī Latvijā palielinājusies interese par kazas gaļas izmantošanu uzturā. Šai ziņā par īpaši vērtīgām tiek nosauktas no Dienvidāfrikas nākušās būru šķirnes (Boer goats) kazas. Rēķinoties, ka arī mūsu valstī interese par kazlēnu gaļas patēriņu pieaugs, Laiciņi nesen ārzemēs iegādājušies divus būru āžus, kas apkalpo saimniecībā esošās Zānes un Latvijas vietējās kazu šķirnes dāmas. Edmunds ar nožēlu gan bilst, ka pagaidām Latvijā šīs ekskluzīvās gaļas patēriņš ir minimāls, jo būru šķirne pie mums tikai tagad sāk ieviesties.

Diena

x

Paroles atgadināšana