Zināšanas saimniekošanai

Reģistrēti augu aizsardzības līdzekļi

Jānis Āboliņš, AgroPols
13.10.2009

2009. gadā Latvijas Republikā reģistrēto augu aizsardzības līdzekļu saraksts ir papildināts ar vairākiem preparātiem, kuri tagad, atbilstoši noteiktajam lietojumam, var tikt izmantoti augiem kaitīgo organismu ierobežošanai.


Reģistrēti augu aizsardzības līdzekļi

2009. gadā Latvijas Republikā reģistrēto augu aizsardzības līdzekļu saraksts ir papildināts ar vairākiem preparātiem, kuri tagad, atbilstoši noteiktajam lietojumam, var tikt izmantoti augiem kaitīgo organismu ierobežošanai.

Kodnes

Rovrals Akva s.k.

Pieskares iedarbības fungicīds sēklu kodināšanai. Lietojams ziemas rapšu, vasaras rapšu, Briseles kāpostu, ziedkāpostu, galviņkāpostu un brokoļu sēklu kodināšanai pirms sējas krustziežu sausplankumainības un krustziežu sausās puves ierobežošanai.

Limacīdi

Mezurols RB 2 ē.g.

Lietojams mīkstgliemežu un kailgliemežu ierobežošanai. Apstrāde veicama, parādoties kaitēklim vai pirmajām bojājumu pazīmēm.

Ziemas kviešu, ziemas miežu, rudzu, tritikāles, vasaras kviešu, vasaras miežu un auzu sējumos lietojams pēc kultūrauga sējas - līdz tā cerošanas beigām, atkārtoti - pēc 7 dienām.

Ziemas rapšu un vasaras rapšu sējumos lietojams pēc rapšu sējas – līdz lapu rozetes veidošanās beigām.

Izmantojams arī krāšņumaugu sējumos un stādījumos, segtās platībās un atklātā laukā.

Fungicīdi

Amistārs Opti 480 s.k.

Pieskares un sistēmas iedarbības fungicīds. Ziemas un vasaras kviešu sējumos lietojams graudzāļu miltrasas, brūnās rūsas, dzeltenās rūsas, kviešu lapu pelēkplankumainības, kviešu plēkšņu plankumainības un kviešu lapu dzeltenplankumainības ierobežošanai no kviešu cerošanas beigām līdz vārpošanas beigām (AS 29-59) profilaktiski vai parādoties slimības pirmajām pazīmēm.

Rudzu sējumos lietojams profilaktiski vai parādoties slimības pirmajām pazīmēm - brūnās rūsas ierobežošanai no rudzu cerošanas beigām līdz vārpošanas beigām.

Tritikāles sējumos lietojams profilaktiski vai parādoties pirmajām slimības pazīmēm - brūnās rūsas, dzeltenās rūsas, kviešu lapu pelēkplankumainības un kviešu plēkšņu plankumainības ierobežošanai no tritikāles cerošanas beigām līdz vārpošanas beigām (AS 29-59).

Ziemas un vasaras miežu sējumos lietojams profilaktiski vai parādoties slimības pirmajām pazīmēm - miežu pundurrūsas, dzeltenās rūsas un miežu lapu tīklplankumainības ierobežošanai no miežu cerošanas beigām līdz vārpošanas sākumam (AS 29-51).

Kapalo s.e.

Sistēmas iedarbības fungicīds. Lietojams profilaktiski vai parādoties slimības pirmajām pazīmēm. Ziemas un vasaras kviešu sējumos izmantojams graudzāļu miltrasas, brūnās rūsas, dzeltenās rūsas, kviešu lapu pelēkplankumainības, kviešu plēkšņu plankumainības un kviešu lapu dzeltenplankumainības ierobežošanai no kviešu stiebrošanas sākuma līdz ziedēšanas beigām (AS 30-69).

Ziemas un vasaras miežu sējumos izmantojams graudzāļu miltrasas, dzeltenās rūsas, miežu pundurrūsas, miežu lapu tīklplankumainības un stiebrzāļu gredzenplankumainības ierobežošanai no miežu cerošanas fāzes vidus līdz vārpošanas beigām (AS 25-59).

Rudzu sējumos izmantojams graudzāļu miltrasas, brūnās rūsas, dzeltenās rūsas un stiebrzāļu gredzenplankumainības ierobežošanai no rudzu stiebrošanas sākuma līdz ziedēšanas beigām (AS 30-69).

Tritikāles sējumos izmantojams graudzāļu miltrasas, brūnās rūsas, dzeltenās rūsas, kviešu lapu pelēkplankumainības un kviešu lapu dzeltenplankumainības ierobežošanai no tritikāles stiebrošanas sākuma līdz ziedēšanas beigām. (AS 30-69).

Auzu sējumos izmantojams graudzāļu miltrasas un auzu vainagrūsas ierobežošanai no auzu cerošanas fāzes vidus līdz vārpošanas beigām (AS 25-59).

Herbicīdi

Arelons flussig s.k.

Selektīvs, sistēmas iedarbības herbicīds, augos iekļūst caur lapām un saknēm.

Lietojams parastās rudzusmilgas, peļastīšu lapsastes, kumelīšu un parastās virzas ierobežošanai.

Savukārt ziemas kviešu, ziemas miežu un tritikāles sējumos rudenī izmanto, sākot ar kultūrauga vienas lapas stadiju un līdz cerošanas fāzes beigām (AS 11-29), pavasarī - līdz cerošanas fāzes beigām (AS 29).

Rudzu sējumos rudenī lieto no rudzu vienas lapas stadijas līdz cerošanas fāzes beigām (AS 11-29), pavasarī - līdz rudzu cerošanas beigām (AS 29).

Vasaras kviešu un vasaras miežu sējumos lietojams no kultūrauga vienas lapas stadijas līdz cerošanas beigām (AS 11-29).

Lentagrāns 45 p.s.

Pieskares iedarbības herbicīds.

Lietojams īsmūža divdīgļlapju nezāļu ierobežošanai.

Galviņkāpostu, ziedkāpostu un brokoļu sējumos izsmidzināms pēc kultūrauga 6 lapu stadijas sasniegšanas. Galviņkāpostu, Briseles kāpostu, ziedkāpostu un brokoļu stādījumos izsmidzināms pēc to ieaugšanas, ja augiem ir vismaz 6 lapas.

Sīpolu sējumos vai stādījumos izsmidzināms pēc sīpolu sadīgšanas to 2-3 lapu stadijā, bet atkārtoti - pēc 10-12 dienām.

Puravu stādījumi apsmidzināmi pēc stādīto augu ieaugšanas - to 2-3 lapu stadijā līdz nezāļu 4 lapu stadijai.

Maisters OD 61 s.k.

Sistēmas iedarbības herbicīds, augos iekļūst caur lapām un nedaudz caur saknēm.

Lietojams kukurūzas sējumos viendīgļlapju un divdīgļlapju nezāļu ierobežošanai.

Sējumi apsmidzināmi, sākot ar kukurūzas 2 lapu stadiju līdz tās 6 lapu stadijai (AS 12-16).

Mustangs Forte s.e.

Selektīvs, sistēmas iedarbības herbicīds, augos iekļūst caur lapām.

Izmantojams īsmūža un daudzgadīgu divdīgļlapju nezāļu ierobežošanai.

Ziemas kviešu, rudzu un tritikāles sējumos lietojams pavasarī, atsākoties veģetācijai, līdz kultūrauga divu mezglu stadijai (AS 32).

Vasaras kviešu, vasaras miežu un auzu sējumos lietojams, sākot ar kultūrauga cerošanu un līdz tā divu mezglu stadijai (AS 21-32).

Nimbuss s.e.

Sistēmas un augsnes iedarbības herbicīds, augos iekļūst caur dīgstiem un saknēm.

Izmantojams īsmūža viendīgļlapju un divdīgļlapju nezāļu ierobežošanai ziemas rapšu sējumos. Izsmidzināms pēc kultūrauga sējas - pirms tā dīgšanas.

Tombo d.g.

Selektīvs, sistēmas iedarbības herbicīds, augos iekļūst caur lapām.

Izmantojams īsmūža viendīgļlapju un īsmūža divdīgļlapju nezāļu ierobežošanai.

Ziemas kviešu, rudzu un tritikāles sējumos lietojams pavasarī pēc veģetācijas atsākšanās un līdz kultūrauga divu mezglu stadijai (AS 32). Darba šķidrumam jāpievieno virsmas aktīva viela.

Visi šie preparāti reģistrēti 2. reģistrācijas klasē.

Izmaiņas augu aizsardzības reģistrā

Paplašināts sistēmas iedarbības fungicīda Infinito 687,5 s.k. lietojums. Tagad šis preparāts izmantojams arī tomātu stādījumos (segtās platībās) - pret tomātu augļu brūno puvi, gurķu stādījumos - pret gurķu neīsto miltrasu, galviņkāpostu sējumos un stādījumos - pret krustziežu neīsto miltrasu, bet puravu sējumos un stādījumos - pret puravu neīsto miltrasu.

Herbicīds Ažils 100 e.k. iepakojumos 0,1 l un mazākos reģistrēts 3. reģistrācijas klasē lietošanai kartupeļu, cukurbiešu, rapšu, linu, ķimeņu, kāpostu, burkānu, puravu, pupu, zirņu, sīpolu, ķiploku, divdīgļlapju krāšņumaugu, augļu koku, ogulāju un zemeņu stādījumos un sējumos, augļukoku un meža kultūru stādu audzētavās.

Izmantojams labības sārņaugu, īsmūža viendīgļlapju nezāļu un ložņu vārpatas ierobežošanai.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana