Zināšanas saimniekošanai

Atvērti zaļai domāšanai

Mairita Kaņepe, Druva
26.10.2009

(Fragments) Raimonds Vējonis, Latvijas vides ministrs: Manuprāt, vēl ir pietiekami daudz cilvēku, kuri zaļi domājošos uzskata par mazliet jancīgiem. Taču sabiedrības viedoklis pēdējos laikos mainās, ir jūtams, ka cilvēku rīcība kļūst videi draudzīgāka. Latvijā vairāk domā par vidi, kurā dzīvo. Vēl pirms gadiem desmit daudziem likās, ka viss ir kārtībā un nemaz nav vajadzīgs mainīt kādus paradumus, lai saudzētu vidi. Pārmaiņas saistītas arī ar cilvēku labklājības līmeņa celšanos.

Zaļais karogs ir izglītības iestāžu zīme, ar kuru var sabiedrībai darīt zināmu savu zaļo nostāju un rīcību. Ja pie skolas vai bērnudārza pacelts Zaļais karogs, tas nes vēsti, ka jaunā paaudze aug, izzinot vides vērtības, mācās pieņemt ekoloģisko domāšanu, tā ir zīme, ka arī apkārtējā sabiedrība drīz arvien vairāk pārņems šo domāšanu. Bērni to aiznesīs ģimenēs, ģimenes sabiedrībā. Sabiedrība aizvien vairāk sāks rūpēties par vidi, kurā dzīvo, sapratīs atkritumu šķirošanas nozīmi, rīkosies, lai taupītu elektroenerģiju.

Uzņēmumos strādājošo attieksmi pret vidi apliecina saņemta Ekopuķīte. ISO sertifikāts apliecina, ka visā ražošanas procesā ievēroti videi draudzīgi principi. Produkcija marķēta ar zaļo karotīti. Pašvaldībām ir iedibināta Vides ministrijas balva "Ābols". Priekuļi, kur tikko esmu piedalījies Zaļā karoga pacelšanā pie divām izglītības iestādēm, kur pašvaldība trīs reizes bijusi vides balvas "Ābola" godalgoto trijniekā, ir ļoti zaļa , videi draudzīga vieta. Pagasta teritorija ir tīra, sakopta, būves iekļaujas ainavā. Nav daudz pašvaldību, kas ar to var lepoties.

Druva

x

Paroles atgadināšana