Zināšanas saimniekošanai

Seminārs "Kazas piena sieri un citi produkti Latvijas tirgū"


24.11.2009, 11:00, Rīgā, kafejnīcā "Preatore" (Merķeļa ielā 13, ieeja no Arhitektu ielas)

Uz kopsanākšanu aicina kaza

Govs piens. Bifeļmātes piens. Ķēves piens. Aitas piens. Kazas piens. Un no tiem gatavo lielisku produktu - sieru. Latvijā sieru ražojam gan no govs, gan no kazas piena. Govs piena sieri vairāk izgaršoti, lietoti un pazīstami. Gribam, lai arī kazas piena sieri kļūst labi draugi patērētājiem, ir novērtēti un ienāk kā vajadzīgi produkti ģimeņu ikdienā.

Vērtīgi fakti:

• Kazas piena siers ir viens no vissvarīgākajiem produktiem, kuru baudījuši romieši un grieķi, un tas bijis pirms vairāk nekā 5000 gadiem.

• Kazas piena siers, salīdzinājumā ar govs piena sieru, ir bagātāks ar olbaltumvielām un piena taukiem, bet holesterīna tajā ir mazāk.

• Kazas piens un siers ir atradums cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret govs pienu.

• Kazas pienā esošie komponenti (tie pāriet arī sierā) ir tik spēcīgi un cilvēka organismam nepieciešami, ka spēj cīnīties ar vienu no izplatītākajām slimībām - vēzi, aizkavējot organismā vēža šūnu augšanu.

• Kazas piena siers ir dārgāks nekā gatavotais no govs piena, viens no iemesliem - laba govs dienā dod apmēram 25 litrus piena, bet kaza 3-5 litrus.

Latvijā ir reģistrētas 13511 kazas, kas dzīvo daudzos jo daudzos ganāmpulkos. No tiem 26 ganāmpulki nodarbojas ar kazas piena pārraudzību. Vidējais izslaukums pērn no kazas bija 470 kilogrami piena.

Kazu lielāko ganāmpulku īpašnieki ir zemnieku saimniecības "Muižnieki" (Blome), "Līvi" (Madona), Lielgrodes (Allaži), "Gaismas" (Talsi), "Birznieki" (Tukums) un citas.

Pēdējos gados attīstās gaļas kazu audzēšana, līdz ar to - kazas gaļas pārstrāde. Šajā jomā pārāki ir zemnieku saimniecība "Ozoliņi" un SIA "Saimniecība VASKI".

No kazas piena var iegūt sviestu, kefīru, jogurtu un, protams, sieru. Pirmie trīs produkti kopš seniem laikiem sevišķi pazīstami ir Kaukāzā.

Latvijā gadu no gada arvien vairāk rodas jaunas siera šķirnes, ražotas no kazas piena. Lielākā pieredze ir zemnieku saimniecībai "Līvi". Kurš gan nezina kazu piena siera bumbiņas eļļā "Labrīt!"

Puscieto sieru no kazas piena ražo SIA "ELPA", un nosaukums tikpat piesaistošs kā siera garša - "Kazdangers". PKS "Dundaga" patērētājiem piedāvā mīksto sieru "Sibilla", kura sastāvā ir gan govs, gan kazas piens (1:1). Plašs sortiments ir SIA "Līcīši LīD" no Jelgavas novada.

Zemnieku saimniecību "Kannenieki" (Ventspils novads), "Bērzi" (Talsu novads), "Birznieki" (Tukuma novads), "Vekšeri" (Madonas novads), "Upenieki" (Alūksnes novads), piemājas saimniecības "Ilgas" (Engures novads) un citi saimnieki ir lieli speciālisti kazu piena produktu ražošanā, tomēr galvenais ir siers.

Sieru var lietot dažādos veidos. Mūsu pavāru prasmes ir neizmērāmas: no kazas piena siera vāra zupas, gatavo uzkodas, pamatēdienus, fantastiskas ir tortes.

Seminārs "Kazas piena sieri un citi produkti Latvijas tirgū" tiek organizēts, lai pievērstu lielāku patērētāju interesi kazkopībai, lai paši kazu audzētāji, piena un gaļas pārstrādātāji dalītos pieredzē, palielītos ar savu produkciju un izgaršotu kaimiņa piedāvāto.

Lekcijas "Kazas piena produkti Latvijas tirgū", "Kazas piena siers veselībai", "No kazas iegūtie produkti mūsu ēdienkartē", kazas piena sieru degustācija ar atbilstošu vīnu un vismaz piecu ēdienu izgaršošana - tāda apmēram ir semināra dienas programma.



Atbildīgais
Latvijas kazkopības biedrība un "Siera klubs"

Izziņas
mob. 29487375,

Vanda Davidanova

Siera klubs

x

Paroles atgadināšana