Zināšanas saimniekošanai

VAAD ziņo par jaunu tomātu kaitēkli Latvijā

Ilze Vabole, AgroPols
30.04.2010

Tomātu kode ir nozīmīgs tomātu kaitēklis. Tomātu kodes bojājumu rezultātā tomātu raža samazinās par 50-100% un zūd arī kvalitāte.


VAAD ziņo par jaunu tomātu kaitēkli Latvijā

2010. gada sākumā Latvijā ievestajos tomātos tika konstatēta Dienvidamerikas tomātu kode Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae) (turpmāk – tomātu kode), brīdina  VAAD Nacionālās fitosanitārās laboratorijas vecākā eksperte - entomoloģe Gaļina Pašetova un eksperte - entomoloģe Ramona Vaitkeviča.

Tomātu kodes dzimtene ir Dienvidamerika – tā ir plaši izplatīta Bolīvijā, Brazīlijā, Čīlē, Kolumbijā, Ekvadorā, Paragvajā, Urugvajā un Venecuēlā, stāsta ekspertes. Eiropā tā pirmo reizi tika konstatēta 2006. gadā Spānijā. 2010. gadā tomātu kode jau sastopama Albānijā, Bulgārijā, Francijā, Grieķijā, Itālijā, Maltā, Portugālē, Šveicē, Alžīrijā, Lībijā, Marokā, Tunisijā, Kiprā un Izraēlā. Nīderlandē, Vācijā un Krievijā tā konstatēta tikai spāņu izcelsmes tomātos.   Dienvidamerikas tomātu kode Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae) ir sastopama uz nakteņu (Solanaceae) dzimtas augiem, galvenokārt uz tomātiem (Lycopersicon esculentum), kā arī uz paprikas (Capsicum spp.), baklažāniem (Solanum melongena), kartupeļiem (Solanum tuberosum), melnās naktenes (Solanum nigrum) u.c.  

Tomātu kode ir nozīmīgs tomātu kaitēklis. Ekspertes uzsver, ka tomātu kodes bojājumu rezultātā tomātu raža samazinās  par 50-100%  un zūd arī kvalitāte. Novājinātie augi ir pakļauti sekundārai sēņu slimību invāzijai. Baklažāniem, kartupeļiem un tabakai tomātu kode bojā tikai lapas.  

Tomātu kodei ir divi izplatīšanās veidi:

1) lokālais: pārlido nelielos attālumos (imago stadijā);

2) lielos attālumos: ar saimniekaugu stādāmo materiālu, augļiem, iepakojamo materiālu, augsni (visās attīstības stadijās).

Latvijā tomātu kode var izplatīties tikai siltumnīcās vai veikalu un dārzeņu fasēšanas noliktavās.

  

Tomātu kodes attīstība

Tomātu kodei gadā var attīstīties 10-12 paaudzes. Ziemo olas, kūniņas un imago. Pēc kopulācijas mātītes dēj pa vienai olai uz lapām, stublājiem un augļiem. Tauriņi aktīvi lido naktī, bet dienā uzturas starp lapām. Viena mātīte var izdēt līdz 300 olu. Embrionālā attīstība ilgst 4-5 dienas. Kāpuru stadija ilgst 13-15 dienas. Tiem ir četri augumi. Pieaudzis kāpurs iekūņojas lapas virspusē alojumos vai augsnē. Kūniņas stadija ilgst 9-11 dienas. Pilns attīstības cikls (no olas līdz imago) ilgst 30-40 dienas, atkarībā no klimatiskajiem apstākļiem.   Gan saimniekaugu stādus, gan ražojošus augus bojā tikai kāpuri. Kāpuri alo lapas parenhīmu. Alojumi uz lapām ir plati (bieži aizņem visu lapas plātni), plankumveida, pildīti ar kāpuru ekskrementiem (1. att., 4. att.). Uz pumpuriem un stublājiem ir redzamas ejas ar melniem ekskrementiem (2. att.). Kāpuri bojā arī tomātu augļus, veidojot dziļas ejas zem mizas, kas pildītas ar ekskrementiem (3. att., 4. att., 5. att.). Stipri invadēti augi kļūst kropli.  




Ola:
cilindriska, no krēmkrāsas līdz dzeltenai, 0,2 mm diametrā (7. att.).
Kāpurs: pirmā auguma kāpurs iedzeltens ar melnu galvu, 0,5 mm garš. Pieauguša kāpura ķermenis balts ar sārtu vai zaļganu nokrāsu, galva brūna, līdz 9 mm garš. Priekškrūšu vairogs gaiši brūns ar melnu plankumu (8. att.).
Kūniņa: gaiši brūna, līdz 6 mm gara (9. att.).
Imago: pelēki brūns, līdz 6 mm garš. Izplestu spārnu platums 7 mm. Priekšspārni šauri ar melniem plankumiem (10. att.).  

Apkarošana

Kaitēkļa populācijas ātri attīsta rezistenci pret ķīmiskiem augu aizsardzības līdzekļiem. Tā monitoringu var veikt ar feremonu slazdiem.  

Profilaktiskie pasākumi
  
Tomātu kode lauku apstākļos nepārziemo, taču siltās vasarās var izlidot ārpus siltumnīcām, noliktavām un invadēt saimniekaugus. Liela uzmanība jāpievērš tiem īpašniekiem, kam siltumnīcas atrodas lielo noliktavu, kur tiek fasēti vai uzglabāti ievestie tomāti, tuvumā. Bojāto augu daļas un augļi jāiznīcina, tos nedrīkst izmest atkritumu vai kompostu kaudzē.    

AgroPols

x

Paroles atgadināšana