Zināšanas saimniekošanai

Divās vietās 2014.gada perēkļos šogad konstatēti bakteriālās iedegas inficēti koki

Dace Ūdre, Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)
15.09.2015

Šogad Valsts augu aizsardzības dienests veicis 876 pārbaudes bīstamās augļkoku slimības bakteriālās iedegas (Erwinia amylovora) atklāšanā, tajā skaitā:

  • 248 komercdārzu pārbaudes;
  • 120 pārbaudes piemājas dārzos un pamestos dārzos;
  • 322 pārbaudes parkos, apstādījumos, ceļmalās, savvaļā;
  • 32 pārbaudes veiktas iepriekšējā gadā konstatētajos perēkļos un 310 pārbaudes – buferzonās ap tiem;
  • 122 pārbaudes veiktas stādaudzētavās un to tuvākajā apkārtnē;
  • 26 pārbaudes – augļu koku genofonda kolekcijās;
  • 6 pārbaudes – tirdzniecības vietās.

Kopā šogad noņemti 514 paraugi bakteriālās iedegas noteikšanai, 510 no tiem laboratoriski izanalizēti, Erwinia amylovora konstatēta vienā pagājušā gada perēklī –komercdārzā (divi pozitīvi paraugi) un vienā piemājas dārzā, iepriekšējā gada perēkļa buferzonā (viens pozitīvs paraugs). Piemājas dārzā inficēta viena bumbiere, lai novērstu infekcijas izplatīšanos, 10 m rādiusā ap to iznīcinātas arī vēl 3 ābeles. Arī komercdārzā infekcija konstatēta bumbierēm. Bakteriālo iedegu pazīmes novērojamas vairākās vietās, lai novērstu infekcijas izplatīšanos, šajā dārzā jāiznīcina 36 bumbieres.

Latvijā bakteriālā iedega pirmo reizi konstatēta 2007.gada jūlijā, kad 26 šīs slimības perēkļus VAAD inspektori atklāja Zemgales, Rīgas, Latgales un Dienvidkurzemes reģionos. Visplašāk bakteriālās iedegas bija izplatīta Zemgalē. Apkarot bakteriālo iedegu var vienīgi izcērtot un iznīcinot inficētos un apkārtesošos kokus, tādēļ tika piemēroti ļoti strikti fitosanitārie pasākumi.

Latvijai ir piešķirts aizsargājamās zonas statuss uz šo organismu. Tas nozīmē, ka, lai Latvijā izplatītu bakteriālo iedegu saimniekaugus jāievēro papildu prasības, kā arī tiek veiktas regulāras pārbaudes dažādās bakteriālās iedegas saimniekaugu augšanas un audzēšanas vietās. Bakteriālo iedegu saimniekaugi - augi, kuri var inficēties ar šo slimību: ābeles, bumbieres, krūmcidonijas, vilkābeles, pīlādži, korintes, klintenes, cidonijas, pirakantas (ugunsērkšķi), mespili, stranvēzijas, eriobotrijas.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD)

x

Paroles atgadināšana