Zināšanas saimniekošanai

Ar saules paneļiem lauksaimnieki var ietaupīt līdz pat 25% no elektrības rēķina

AgroPols
28.10.2016

Daudzus lauksaimniekus nepatīkami pēdējos mēnešos pārsteiguši augstie elektrības rēķini, kas saistīti ar elektrotīkla pieslēguma jaudas izmaiņām. Tomēr ir vairākas iespējas, kā savus elektroenerģijas rēķinus var samazināt, un viena no tām ir saules fotoelementu paneļu uzstādīšana. Tā ļautu elektrības rēķinus lauksaimniekiem samazināt pat par 25%. Turklāt tuvākajos mēnešos ir gaidāms Lauku atbalsta dienesta finansējums (LAD) pašu ģenerācijas iekārtu uzstādīšanai, kas ļaus ieguldītās investīcijas atpelnīt 4-6 gados

Aprēķini rāda, ka vidēja lieluma zemnieku saimniecībā ir ekonomiski pamatoti uzstādīt saules paneļus, kas gadā spēj saražot līdz 75 000 kWh enerģijas. Šo iekārtu kopējās iegādes izmaksas ir aptuveni 75 000 eiro, no kuriem 30 000 eiro varētu saņemt kā Lauku atbalsta dienesta finansējumu.

Investējot saules paneļos 45 000 eiro, zemnieku saimniecība var samazināt plānotos iepirkumus no elektroenerģijas piegādātāja par 7 500 eiro gadā. Tas nozīmē, ka ieguldījumi šādos saules paneļos atmaksājas sešu gadu laikā, nodrošinot ikgadējo atdevi no investīcijas ap 20%.

Kā norāda AJ Power Solar valdes loceklis Roberts Samtiņš, svarīgi ir saprast, ka saule nenodrošinās visu enerģiju, kas tiek patērēta. "Aprēķini rāda, ka apjoms, ko var saražot saules paneļi, ir sākot no 10-30% no kopējā enerģijas daudzuma, ko klients patērē. Protams, ka lielākais apjoms tiek ražots vasarā pa dienu un ziemas laikā un naktī nepieciešams iegūt elektroenerģiju no tīkla. Saules enerģija ir kā pirmais solis, lai saimniecība samazinātu apjomu, kas tiek pirkts no tīkla. Attiecīgi, ja par vidēji 20% tiek samazināts no elektrības tīkla pērkamais apjoms, tad par tieši tikpat procentiem tiek samazināts elektrības rēķins," skaidro uzņēmuma pārstāvis.

Lai gan Latvijā saule spīd mazāk nekā dienvidu valstīs, tomēr Samtiņš uzsver, ka arī Norvēģija un Zviedrija, kurās saules ir vēl mazāk nekā pie mums, novērtē saules paneļu efektivitāti un tie tur kļūst arvien populārāki. "Tehnoloģijas īsā laikā ir ļoti attīstījušās, un saules paneļi šobrīd, salīdzinājumā ar situāciju pirms trim gadiem, ir palikuši ne vien efektīvāki, bet arī lētāki, kā arī uzstādīšanas laiks aizņem vien līdz trīs mēnešiem," uzsver AJ Power Solar valdes loceklis.

Tuvākajos mēnešos būs pieejams LAD finansējums, ko var izmantot arī saules paneļu uzstādīšanai, tādēļ uzņēmums jau šobrīd strādā ar lauksaimnieku pieteikumiem, lai brīdī, kad finansējums būs pieejams, ar reāliem projektu pieteikumiem to arī varētu iegūt. "Ja lauksaimniekiem ir brīvi finanšu resursi, tad saules paneļi ir vērtīga investīcija, kur to ieguldīt. Šāds ieguldījums ir gana drošs, jo nauda tiek investēta paša aktīvos, un pie tāda ilgtermiņa ieguldījuma, kā saules paneļi, risks ir mazs, jo ražotāja garantija tiem ir 25 gadi. Turklāt mēs piedāvājam arī līdzfinansējumu saules paneļu iegādei, ja nav pieejami savi finanšu resursi" norāda AJ Power Solar pārstāvis.

Informāciju sagatavoja Alise Bērziņa, SIA "Baltijas komunikāciju centrs" projektu vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana