AgroPols

Latvijā reģistrēto nodokļu maksātāju dalījums pēc darbinieku skaita 2023.gadā

Jānis Hermanis, Twitter
09.04.2024

Pievienotie dokumenti

Datu tabula

Saite

ej.uz/21nq

Kārtējā izcilā Jāņa Hermaņa tabula. Ar viņa komentāru. 

No šī izriet, ka lielie uzņēmumi (kuru skaits ir tikai 0,2% no visiem komersantiem) samaksā 1/3 no visiem nodokļiem. Pirmās 2 grupas (A+B, ar darbinieku skaitu vismaz 50), kurās uzņēmumu skaits ir ~3000, nomaksā ~1/2 no visiem nodokļiem. utt.

Jo lielāki uzņēmumi, jo vairāk tie spēj nomaksāt nodokļos, t. sk. piedāvāt augstākas algas saviem darbiniekiem. Protams, katrā lieluma grupā ir savi izņēmumi, jo mēdz būt gadījumi, kad uzņēmumi ar mazu darbinieku skaitu maksā salīdzinoši lielus nodokļus un algas. Vai otrādi.

Mazie&mikro uzņēmumi ir svarīga ekonomikas daļa, kas spēj elastīgāk darboties, aizpildīt specifiskas nišas u.tml. LV tajos strādā ~1/3 visu darbinieku, visbiežāk - ar zemām algām. Ja šie uzņēmumi neattīstās un neaug, tad to darbiniekiem nav arī pienācīga sociālā apdrošināšana.

Iekasēto nodokļu apjoms varētu būt lielāks, ja ekonomika (un attiecīgi - nodarbinātība) virzītos uz koncentrāciju lielāka izmēra uzņēmumos. Nodokļu nomaksu noteiktās jomās un segmentos varētu veicināt, arī pilnvērtīgāk izmantojot VID rīcībā esošos datus.

Redzams, ka Latvijā ir arī daudz reģistrētu uzņēmumu (gandrīz 60 tūkst. jeb ~41%), kuros vidējais darbinieku skaits ir 0. Daži no tiem kaut ko arī samaksā nodokļos. Bet kopumā skaidrs, ka mazāko uzņēmumu skaits ir "uzpūsts" un bojā statistiku. Skaits ne vienmēr ir kvalitāte. 

Twitter

x

Paroles atgadināšana