Labās ziņas

Lauku jauniešu konkursā uzvar projekti saistībā ar truškopību un dārzkopību

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
07.12.2015

Jelgavā, Ģederta Eliasa Vēstures un mākslas muzejā, paziņoti Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) rīkotā konkursa "Laukiem būt!" uzvarētāji.

Pirmo vietu kategorijā "Uzņēmējdarbības ideja lauksaimniecības nozarē" ieguva Sandra Grundštoka ar projektu "Šķirnes trušu audzētavas ideja". Otro vietu šajā nominācijā nepiešķīra, bet trešo ieguva divi jaunieši - Sanita Zunda ar ideju par garšaugu audzēšanu podiņos, kā arī Gundega Sebre par ideju attīstīt dārzkopību zemnieku saimniecībā "Ziediņi".

Kategorijā "Ideja nelauksaimniecībā" pirmo vietu ar ideju par koka braucamrīku - sniega skrejslēpes bērniem - ražošanu ieguva Artūrs Imermanis. Otro vietu šajā nominācijā ieguva Edgars Novikovs, kurš plāno izveidot mobilo redzes pārbaudes laboratoriju "ON-Ride".

Savukārt dalīto 3. un 4.vietu saņēma Linda Džeriņa-Riekstiņa ar projektu par vilnas izstrādājumu ražošanu SIA "Varnnas", kā arī Ģirts Ozols ar ieceri izveidot galda aužamo steļļu un citu koka izstrādājumu darbnīcu.

Atzinības rakstus šajā nominācijā piešķīra Dagnijai Bramanei un Aināram Dudarjonokam par ieceri radīt lauku tūrisma objektu "Mežarūķi", kā arī Edgaram Salmiņam par projektu dzīvnieku sprostu ražošanai.

Kategorijā "Produkcijas pievienotās vērtības radīšana" 1.vietu ieguva Ieva Spriža, kura piedāvā našķus no svaigām ogām ar samazinātu cukura daudzumu. Otro vietu šajā kategorijā ieguva Kaspars Ločmelis ar ideju par sīrupa ražošanu no bērzu un kļavu sulas. Savukārt trešajā vietā ir Undīne Eihe ar projektu "Augļu un ogu pārstrādes izveide piemājas saimniecībā "Kaktiņi"".

Finālistus vērtēja žūrija, kurā līdzās LLKC ekspertiem piedalījās arī "DNB bankas" un Jauno zemnieku kluba, kā arī attīstības finanšu institūcijas "Altum" pārstāvji.

Konkursā tiek apbalvotas labākās biznesa idejas katrā no trim konkursa kategorijām: Uzņēmējdarbības ideja lauksaimniecības nozarē, Uzņēmējdarbības ideja nelauksaimniecības nozarē, Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana.

Pirmās vietas ieguvējs katrā nominācijā saņems 2500 eiro savas idejas īstenošanai.

Kopumā mācībās pirms konkursa piedalījās vairāk nekā 200, bet projektus dalībai konkursā iesniedza 50 jauniešu.

Kā ziņots, konkurss lauku jauniešiem "Laukiem būt!" LLKC ik gadu tiek rīkots rudenī un tajā piedalās jaunieši ar dažāda veida biznesa idejām, kas saistītas gan ar lauksaimniecisko darbību, gan amatniecību un pārtikas ražošanu.

Pērn konkursā par uzvarētājiem atzīti projekti saistībā ar biškopību, piena aitu audzēšanu, kā arī kaņepju un koka apstrādi.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana