Teritoriju pārvaldība

Precizē noteikumus par bioproduktu saturošas degvielas apriti

Inta Antipova-Solomaha, LR Finanšu ministrija (FM)
23.09.2009

Lai veicinātu biodegvielas ražošanu un realizāciju, kā arī mazinātu administratīvo slogu akcīzes preču apritē, otrdien, 22. septembrī, Ministru kabineta (MK) sēdē tika izskatīti Finanšu ministrijas sagatavoti grozījumi MK noteikumos par bioproduktus saturošas degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtību.

Šā gada 12. jūnijā Saeima pieņēma grozījumus likumā par akcīzes nodokli, ar kuriem no nākamā gada 1. janvāra noteikta konkrēta akcīzes nodokļa likme bezsvina benzīna un dehidratēta etilspirta maisījumam atkarībā no absolūtā spirta satura tilpumprocentos no kopējā produktu daudzuma. Savukārt 26. jūnijā tika pieņemti grozījumi MK noteikumos par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu, ar kuriem no šā gada 1. oktobra noteikts obligātais 5% biodegvielas piemaisījums 95. markas benzīnam un A, B, C, D, E un F kategorijas dīzeļdegvielai. Līdz ar to atbilstoši grozījumi nepieciešami MK noteikumos par bioproduktu saturošu degvielas aprites un attiecīgā akcīzes nodokļa administrēšanas kārtību.

Grozījumi MK noteikumos paredz, ka tikai uz svinu nesaturošu 95. markas benzīnu attiecas etilspirta, kas iegūts no lauksaimniecības izejvielām un ir dehidratēts, pievienošana ar nosacījumu, ka absolūtā spirta saturs veido 5,0 tilpumprocentus no kopējā produktu daudzuma.

Tāpat ar grozījumiem noteikumos tiek reglamentētas papildu normas par biobenzīna (E85) akcīzes nodokļa administrēšanas kārtību atkarībā no absolūtā spirta daudzuma tilpumprocentos. Noteikumos arīdzan tiek reglamentēti skaidri apzīmējumi bioproduktus saturošai degvielai.

Paredzēts, ka noteikumos ietvertās jaunās normas stāsies spēkā šā gada 1. oktobrī, savukārt precizējošās normas par biobenzīna (E85) apriti stāsies spēkā 2010. gada 1. janvārī.

LR Finanšu ministrija (FM)

x

Paroles atgadināšana