Teritoriju pārvaldība

Augu izcelsmes primāro produktu ražotājiem būs vieglāk realizēt savu produkciju

Antra Elste, Zemkopības ministrija
10.11.2009

Valdība šodien apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos Ministru kabineta (MK) noteikumus „Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārai ražošanai un tiešai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā”.

Noteikumi atvieglo pārtikas produktu higiēnas prasību izpildi kultivēto augu izcelsmes produkta ražotājiem un savvaļas ogu, augļu un riekstu vācējiem. Tie attiecas uz piemājas dārziņu īpašniekiem, savvaļas ogu, augļu un riekstu vācējiem, kā arī sīkražotājiem, kam padevušās ražas kādā no saimniecības papildnozarēm, un kuri savu izaudzēto produkciju realizē tieši galapatērētājam vai mazumtirdzniecībā, piemēram, veikalam, bērnudārzam vai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam.

Turpmāk augu izcelsmes produktu ražotājiem un savvaļas ogu, augļu, riekstu, sēņu un augu vācējiem vairs sava darbība nebūs jāreģistrē Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), ja netiks pārsniegts noteiktais saražoto produktu daudzums sezonā (skat. tabulu zemāk). Šī prasība atcelta, lai mazinātu administratīvo slogu.
Aktualizēts arī augu izcelsmes produktu apjoms un sortiments, piemēram, noteikumi papildināti ar tādiem produktiem kā galviņkāposti, kabači, ķirbji, tomāti u.c.

Augu izcelsmes produktu daudzums sezonā
Primārais produkts                                        Daudzums (kg)
1. Lapu dārzeņi                                                          500
2. Sakņu dārzeņi                                                        3000
3. Kartupeļi                                                               5000
4. Augļi                                                                     3000
5. Pākšaugi                                                               1000
6. Ogas                                                                     2000
7. Kultivētas sēnes                                                     300
8. Garšaugi                                                               1000
9. Galviņkāposti                                                        5000
10.  Ziedkāposti                                                        800
11.  Brokoļi                                                              200
12. Ķirbji                                                                 1000
13. Kabači                                                               300
14. Gurķi                                                                 300
15. Sīpoli                                                                 500
16. Ķiploki                                                              100
17. Tomāti                                                               200
18. Savvaļas ogas, tai skaitā kaltētas                    600
19. Savvaļas rieksti un augļi, tai skaitā kaltēti        600
20. Savvaļas sēnes, tai skaitā kaltētas                   600
21. Savvaļas augi, tai skaitā kaltēti                        300



Lai nodrošinātu augu izcelsmes primāro produktu izsekojamību un novērstu negodīgu konkurenci, pārtikas uzņēmumiem, kuri pieņem šos produktus izplatīšanai mazumtirdzniecībā, būs jāpieraksta produkta ražotāja dati.


Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”, un tie atcels Ministru kabineta 2006.gada 13.jūnija noteikumus Nr.470 „Higiēnas prasības augu izcelsmes produktu primārai ražošanai un tiešai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā”.

 


 

Zemkopības ministrija

x

Paroles atgadināšana