Teritoriju pārvaldība

Jaunas prasības mākslīgai zivju pavairošanai privātos ezeros

Ilze Vabole, AgroPols
26.02.2015

Zemkopības ministrija (ZM) sagatavojusi jaunu noteikumu projektu, kas nosaka kārtību, kādā uzskaitāmi un dabiskajās ūdenstilpēs ielaižami zivju resursu atražošanai un pavairošanai paredzētie zivju mazuļi, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.  To ceturtdien, 26.februārī, izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Jaunajā noteikumu projektā papildus iekļautas arī prasības mākslīgai zivju pavairošanai pielāgotu privāto ezeru izmantošanai.

Jaunie zivju pavairošanas noteikumi paredz jau līdz šim spēkā esošo kārtību, ka zivju mazuļi dabiskajās ūdenstilpēs tiek ielaisti, īstenojot Zivju resursu mākslīgās atražošanas valsts programmas pamatnostādnes 2011.-2016. gadam, kā arī citos gadījumos. Zivju mazuļu uzskaiti audzētavās un izlaišanai dabiskajās ūdenstilpēs nodrošina attiecīgas komisijas. Valsts zinātniskā institūta "Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "BIOR"" (BIOR) izaudzēto un izlaisto zivju mazuļu uzskaites komisijas sastāvu apstiprina zemkopības ministrs, bet privātajās zivju audzētavās izaudzēto un izlaisto zivju mazuļu uzskaites komisiju izveido pašvaldība, kuras valdījumā atrodas attiecīgā publiskā ūdenstilpe, ūdenstilpes īpašnieks vai apsaimniekotājs.

Tāpat noteikumu projekts nosaka kārtību, kādā privāta ezera īpašnieks vai apsaimniekotājs varēs pielāgot privāto ezeru mākslīgai zivju pavairošanai un kādas prasības jāievēro, lai šo statusu saglabātu. Privāto ezeru īpašnieki vai apsaimniekotāji šādos pielāgotos ezeros pēc saskaņošanas ar BIOR un attiecīgas atļaujas saņemšanas no pašvaldības, varēs ielaist audzēšanai paredzētos zivju mazuļus, un uz šiem ezeriem vairs nebūs attiecināmas makšķerēšanu un zveju regulējošās tiesību normas.

Jaunais noteikumu projekts aizstās šobrīd spēkā esošos Ministru kabineta (MK) 2004. gada 22.aprīļa noteikumus Nr. 381 "Kārtība, kādā uzskaitāmi un ielaižami dabiskajās ūdenstilpēs zivju resursu atražošanai un pavairošanai paredzētie zivju mazuļi".

Plašāka informācija par jauno MK noteikumu projektu "Kārtība, kādā uzskaitāmi un ielaižami dabiskajās ūdenstilpēs zivju resursu atražošanai un pavairošanai paredzētie zivju mazuļi, kā arī prasības mākslīgai zivju pavairošanai pielāgotu privāto ezeru izmantošanai" pieejama MK mājaslapā: http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40349181. Noteikumu projekts vēl tiks skatīts valdībā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana