Teritoriju pārvaldība

Arī turpmāk Latvijas ūdenstilpēs ielaidīs zušus

Ilze Vabole, AgroPols
28.04.2015

Otrdien, 28. aprīlī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto attīstības plānošanas dokumenta projektu „Latvijas Zušu krājumu pārvaldības plāns 2015.–2016. gadam”, informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Jaunais plāns izstrādāts, lai turpinātu Latvijas Nacionālā zušu krājumu pārvaldības plāna 2009.–2013. gadam pasākumus un to īstenošanas monitoringu.

Plāna mērķis ir Latvijas zušu krājumu pārvaldības plāna 2009.–2013. gadam pasākumu papildinātības un turpmākās ilgtspējas nodrošināšana. Lai veiksmīgi realizētu noteikto mērķi, plāns paredz divus darbības virzienus – zušu krājumu pētījumus un zušu ielaišanas monitoringu, kā arī rekomendāciju izstrādi zušu turpmākai ielaišanai dalījumā pa ūdenstilpēm, apjomiem, laikiem un priekšlikumu sagatavošanu par iespējamiem papildu tehniskiem ierobežojumiem makšķerēšanā un zvejā.

Noteikts, ka plāns tiks īstenotas no attiecīgajos gados Zemkopības ministrijas valsts pamatbudžeta apakšprogrammās „Zivju izmantošanas regulēšana, atražošana un izpēte” un „Zivju fonds” piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Plāns ir sagatavots, ņemot vērā valsts zinātniskā institūta „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts „BIOR”” izstrādātās un ZM iesniegtās zinātniskās rekomendācijas.  
Īstenojot Latvijas Nacionālā zušu krājumu pārvaldības plāna 2009.–2013. gadam pasākumus, laika posmā no 2011. gada līdz 2014. gadam kopā Latvijas iekšējos ūdeņos tika ielaisti 2,72 miljoni stikla zušu. Turpmākās zušu krājumu papildināšanas iespējas tiks paredzētas un konkrēti pasākumi to apguvei iekļauti nākamajā zivju resursu mākslīgās atražošanas politikas plānošanas dokumentā pēc „Zivju resursu mākslīgās atražošanas pamatnostādņu 2011.–2016. gadam” perioda beigām.

Plāns stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” mājaslapā www.vestnesis.lv . Plašāka informācija par„Latvijas Zušu krājumu pārvaldības plāns 2015.–2016. gadam” projektu pieejama Ministru kabineta mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana