Teritoriju pārvaldība

Sagaidāma liellopu īzcelsmes blakusproduktu nozares attīstība

Ilze Vabole, AgroPols
08.05.2015

ES Oficiālajā Vēstnesī http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=OJ:JOL_2015_116_R_0001 ir publicēta Eiropas Komisijas 2015.gada 6.maija Regula Nr.2015/728, ar kuru groza īpašā riska materiāla definīciju V pielikumā Eiropas Parlamenta un Padomes Regulai (EK) Nr. 999/2001, ar ko paredz noteikumus dažu transmisīvo sūkļveida encefalopātiju profilaksei, kontrolei un apkarošanai, informēja Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

Regulas nosacījumi noteic, ka turpmāk ES dalībvalstīm, kurām ir piešķirts nenozīmīga govju sūkļveida encefalopātijas (GSE) riska statuss, tostarp arī Latvijai, specifiskā riska materiāls (SRM), kas jāizņem kautuvēs no liellopiem, kuri vecāki par 12 mēnešiem, būs galvaskauss bez apakšžokļa, acis, galvas un muguras smadzenes. Savukārt SRM, kas jāizņem kautuvēs no aitām, kazām, kuras vecākas par 12 mēnešiem, būs galvaskauss, acis, mandeles, galvas un muguras smadzenes, bet no visa vecuma aitām, kazām - liesa un resnā zarna.

Jaunie nosacījumi ir atzinīgi vērtējami, jo tādejādi kautuvē vairs nebūs jāizņem zarnas (no divpadsmitpirkstu zarnas līdz taisnajai zarnai) un apzarnis, kā arī daļa no mugurkaula. Līdz ar to ir sagaidāma blakusproduktu nozares attīstība un tiks iegūtas papildu izejvielas dzīvnieku barības ražošanai, kurā izmanto racionālus liellopu izcelsmes blakusproduktus. Tas kopumā veicinās ekonomiskās situācijas uzlabošanu blakusproduktu izmantošanā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana