Teritoriju pārvaldība

Programmas "Skolas auglis" produktu saraksts papildināts ar ķirbjiem

Ilze Vabole, AgroPols
08.09.2015

Otrdien, 8.septembrī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavoto noteikumu projektu, kas nosaka Latvijas un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtību skolu apgādei ar augļiem un dārzeņiem jeb programmai "Skolas auglis", informēja ZM sabiedrisko attiecību speciālisteViktorija Kalniņa. Noteikumu projekta mērķis ir sekmēt daudzveidīgu dārzeņu un augļu porciju un asorti pieejamību 1.-9. klases skolēniem, tai skaitā bioloģisku augļu un dārzeņu pieejamību.

Ņemot vērā augļu un dārzeņu nozares nevalstisko organizāciju ierosinājumu, jaunie nosacījumi paredz programmas "Skolas auglis" produktu sarakstu papildināt ar ķirbjiem. Līdz šim, īstenojot programmu, skolēniem tika dalīti integrēti vai bioloģiski audzēti svaigi augļi (āboli, bumbieri, lielogu dzērvenes) un dārzeņi (kāposti, kolrābji, burkāni, kāļi) vai šo produktu asorti. Lai nodrošinātu daudzveidīgu produktu pieejamību skolēniem, jaunā kārtība paredz, ka izdales periodā katram skolēnam katru mēnesi ir jāsaņem gan augļi, gan dārzeņi, ja attiecīgajā mācību iestādē netiek nodrošināti augļu un dārzeņu asorti.

Tāpat noteikumu projekts paredz nosacījumus attiecībā uz produktu izdali, lai nodrošinātu skaidru atbalsta apmēra sadali starp programmā iesaistītajām personām - produktu ražotāju, pašvaldību vai izglītības iestādi un saimnieciskās darbības veicējiem, kas nodrošina ēdināšanu vispārējās izglītības iestādē.

Noteikumu projektā tiek saglabāts nosacījums, ka zemkopības ministra izveidota komisija noteiks atbalsta likmes par skolai piegādātu fasētu un nefasētu produktu porciju. Papildus šīm likmēm var tikt piešķirtas piemaksas par asorti, kas sastāv no 2 veidu augļiem un 1 veida dārzeņiem vai 2 veidu dārzeņiem un 1 veida augļiem. Tāpat piemaksas var tikt piešķirtas par porciju, kas pilnībā sastāv no bioloģiskiem produktiem, kā arī par produktu piegādi skolām, kurās nav vairāk kā 150 izglītojamo un kuras atrodas ārpus pilsētām (Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera, Ventspils).

Noteikumu projekts tāpat nosaka, ka pašvaldībām vai izglītības iestādēm produktu piegādātāji ir jāizvēlas saskaņā ar normatīvajiem aktiem par publisko iepirkumu.

Pēc būtības noteikumu projekts neievieš būtiskas izmaiņas "Skolas augļa" programmā, bet pārņem esošās Ministru kabineta noteikumos Nr. 737 "Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu augļu un dārzeņu piegādei skolēniem vispārējās izglītības iestādēs" noteiktās prasības. Noteikumu projekts stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" mājaslapā www.vestnesis.lv . Plašāka informācija par jauno MK noteikumu projektu "Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas, administrēšanas un uzraudzības kārtība augļu un dārzeņu piegādei skolēniem vispārējās izglītības iestādēs" pieejama MK mājaslapā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana