Teritoriju pārvaldība

Samazina administratīvo slogu augu pārvadātājiem un audzētājiem

Viktorija Kalniņa, LR Zemkopības ministrija (ZM)
24.11.2015

Otrdien, 24. novembrī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus Augu karantīnas noteikumos. Izmaiņas noteikumos paredz samazināt administratīvo slogu gan augu pārvadātājiem, gan to audzētājiem.

Izmaiņas noteikumos paredz, ka kravas pārstāvis pieprasīto informāciju par kravu var iesniegt, arī izmantojot informācijas sistēmu TRACES (Trade Control and Expert System), kas samazina administratīvo slogu gan pašam komersantam, gan Valsts augu aizsardzības dienesta darbiniekiem, jo informāciju vairs nav nepieciešams ievadīt nevienā informācijas sistēmā. TRACES sistēma ļauj uzkrāt datus par veiktajām kontrolēm, nodrošina izsekojamību, kā arī ir ērti lietojama. Nākotnē TRACES sistēmu paredzēts obligāti ieviest visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Pašlaik sistēmas ieviešana dalībvalstīs ir brīvprātīga.

Tāpat izmaiņas noteikumos paredz augu pasu derīguma termiņa pagarinājumu gan Latvijā audzētiem augiem, gan augiem, kas Latvijā ievesti no citas valsts, kā arī augu produktiem, tādējādi samazinot gan administratīvo slogu komersantam, kad viņi piesaka pārbaudes augu pasu izsniegšanai, gan izmaksas par augu pasu izgatavošanu. Šobrīd konteinerstādiem, kuriem 2014. gada veģetācijas periodā izsniegtas augu pases, kā arī veiktas papildus pārbaudes 2015. gadā, tās derīgas līdz šā gada beigām. Stājoties spēkā noteikumu grozījumiem, 2015. gada veģetācijas periodā pārbaudītajiem stādiem izsniegtās augu pases būs derīgas līdz 2017. gada 1. novembrim. Atsevišķas konteinerstādu pārbaudes netiks veiktas, stādu fitosanitārās pārbaudes notiks līdzšinējā kārtībā.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma „Latvijas Vēstnesis” mājaslapā www.vestnesis.lv . Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2004. gada 30. marta noteikumos Nr. 218„Augu karantīnas noteikumi” pieejama MK mājaslapā.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana