Ekonomika un finanses

Diskusija ar lauksaimniekiem par iespēju attiecināt nosacītas dividendes zemnieku saimniecībām turpināsies līdz nākamajai pirmdienai

Aija Zariņa, AgroPols
13.04.2010

Zemkopības ministrija (ZM) vēl diskutēs ar lauksaimniekiem par Finanšu ministrijas (FM) ierosinājumu attiecināt nosacītas dividendes zemnieku saimniecībām, kas plāno kļūt par uzņēmuma ienākuma nodokļa maksātājām.

12. aprīlī pēc ZM priekšlikuma Ministru kabineta komitejas sēdē grozījumu likumā Par uzņēmuma ienākuma nodokli un grozījumu Gada pārskatu likumā izskatīšana tika pārcelta līdz nākamajai pirmdienai, jo nepieciešama diskusija ar lauksaimniekiem par FM ierosinājumu attiecināt nosacītas dividendes zemnieku saimniecībām.

Grozījumi likumos paredz iespēju individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām kļūt par uzņēmuma ienākuma nodokļa maksātājiem un dotu iespēju individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām sagatavot gada pārskatu, ievērojot Gada pārskata likuma normas arī tad, ja to ieņēmumi no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā nepārsniedz 200 000 latu, un kļūt par uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātājiem.

Ar grozījumiem Gada pārskatu likumā tiks precizēta likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" noteiktā atsauce uz Gada pārskatu likumu par gada pārskatu iesniegšanu, nosakot, ka uzņēmumu ienākumu nodoklis nebūs jāmaksā, ja tiek maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Kā jau ziņojām, lauksaimnieki bija neapmierināti ar izmaiņām likumdošanā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas stājās spēkā 2010. gada 1. janvārī un paredzēja, ka saimnieciskās darbības veicējiem piemērojama vispārēja iedzīvotāju ienākumu nodokļu likme 26%, kas iepriekš bija 15%, gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek aplikti ienākumi no maksātāja lauksaimnieciskās ražošanas un lauku tūrisma pakalpojumu sniegšanas, ja tie nepārsniedz 2000 latu gadā, kas iepriekš bija 4000 latu gadā, kā arī tiks iekļauts apliekamajā aprēķinā valsts atbalsts lauksaimniecībai un Eiropas Savienības atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošās informācijas, Latvijā 2009. gada 1. janvārī Nodokļu maksātāju reģistrā reģistrētas 26 905 zemnieku saimniecības un 1498 juridiskas personas, kuras nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana