Latvijas tirgos

Tuvākajā laikā prognozē graudu tirgus aktivizēšanos

Inese Galeja, AgroPols
28.08.2009

Turpinās graudu iepirkšana. Cik tie maksā? Šis jautājums interesē daudzus.


Tuvākajā laikā prognozē graudu tirgus aktivizēšanos

Lai gan graudu iepirkšana turpinās visu gadu, tomēr šobrīd ir aktīvākais laiks, kad graudus pieņem glabāšanai, stāsta a/s „Rīgas dzirnavnieks” ģenerāldirektors Sandis Jansons. „Pašlaik ir iepirkts ap 20 tūkst. t graudu, mēs rēķinām, ka vēl vieta ir ap 50 tūkst. t, lai sasniegtu nepieciešamo apjomu,” precizē Sandis Jansons. Tāpat viņš atzīst, ka pašlaik tirgū jūtams „stīvums”, tomēr skaidrs, ka zemniekam vajadzēs naudu, bet malējiem – graudus. Tādēļ viņš paredz, ka tuvāko nedēļu laikā tirgus aktivizēsies.
A/s „Rīgas dzirnavnieka” piedāvātā vidējā graudu cena atkarībā no graudu kvalitātes ir no 78 līdz 100 latiem par tonnu.
„Pavisam nesen runājām ar Bauskas zemniekiem - viņu izaudzētajiem graudiem proteīna saturs ir ap 13-14 %, tātad tie, kuri ievērojuši vajadzīgos priekšdarbus, sūdzēties nevar. Katrā ziņā ar graudu kvalitāti esam apmierināti,” stāsta S. Jansons. Viņš arī min vienu no galvenajām šāgada labības audzētāju problēmām - melno graudu daudzums rudzos stipri pārsniedz pieļaujamās normas. Tomēr šī problēma  nav skārusi visas saimniecības, un daļēji pie vainas esot izmantotā sēkla no Polijas.
„Redzot, ka graudu cenai ir tendence samazināties, arī miltu un miltu izstrādājumu cenas varētu samazināties,” prognozē ģenerāldirektors.
Viens no vadošajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem a/s “Dobeles Dzirnavnieks” līdz 26. augustam no graudu audzētājiem, kooperatīviem un citiem sadarbības partneriem bija pieņēmis glabāšanā 58 tūkst. t pārtikas kviešus, savukārt iepircis - 15 tūkst. t pārtikas  kviešus.
Arī a/s “Dobeles Dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs Dainis Dominieks līdzīgi vērtē šāgada sējumu devumu. „Šogad kviešu graudu ražas vērtējamas kā vidējas, bet tās izceļas ar augstu kvalitāti. Aptuveni 40% no ievestajiem kviešiem ir ar augstu proteīna saturu, t. i., virs 14%,” stāsta priekšsēdētājs. Viņš teic, ka šāgada graudu kvalitāte dod iespējas tos izdevīgi pārdot eksporta tirgos, kur graudu cena ir tikai par 10% zemāka kā pagājušajā gadā.
Kviešu graudu iepirkuma cenas „Dobeles dzirnavniekā”, atkarībā no to kvalitātes, svārstās no 70 līdz 90 latiem par tonnu.
LPKS ”Vidzemes agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība” agronome Zinta Jansone pastāstīja: „Ziemāju ražas aukstā, garā pavasara dēļ ir vidējas, bet ceram uz labām vasarāju ražām - galvenais, lai laika apstākļi ļautu visu novākt.” Arī vidzemnieki uzteic šāgada kviešu augsto kvalitāti, bet sūrojas par melno graudu lielo piejaukuma procentu rudziem. Līdz šim kooperatīvajai sabiedrībai piegādāts ap 16% no visa graudu un rapšu kopapjoma. No kviešu kopapjoma tie ir  25%, miežu -15%, rapšu - 5% un rudzu - 20%.
Sazinājāmies arī ar vistu olu un olu produktu ražotāju a/s „Balticovo”, kas ir lielākais lopbarības graudu uzpircējs Latvijā. Uzņēmuma pārstāve Liāna Bokša pastāstīja, ka lopbarības graudu iepirkšana ir uzsākta un arī sekmīgi turpinās. Līdz septembra vidum no Latvijas zemniekiem plānots iepirkt 30 tūkstošus tonnas graudu, bet līdz nākamai lopbarības graudu iepirkšanas sezonai – 70 tūkstošus tonnas.
Arī šogad zemnieki varēs graudus nodot maksimāli īsos termiņos, nekavējoties garās rindās
„Miežu un kviešu graudi ir vistu barības pamatā. Ik dienu īpašā barības cehā izgatavojam vairāk nekā 200 tonnas dējējvistu barības, ar kuru pabarojam 1, 7 miljonus vistu dienā,” stāsta AS „Balticovo” valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs. „95% dējējvistu barības sastāv no Latvijā audzētiem un ražotiem ingredientiem - lopbarības graudiem tiek pievienots rapsis, saulespuķu sēklu spraukumi, kaļķis, kā arī vitamīni un mikroelementi. Vitamīnus un mikroelementus importējam. Kukurūza mūsu dējējvistu barībā netiek izmantota.”
Dējējvistu skaitu drīzumā plānots palielināt līdz 2 miljoniem.
Raksturojot graudu cenas, Liāna Bokša informēja, ka tās atbilst Eiropas Savienības cenām un galaprodukcijas cenu neietekmēs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana