Latvijas tirgos

Pirmās šīs sezonas pārtikas kviešu un rapšu kravas ceļā uz Saūda Arābiju

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
01.09.2009

Augusta beigās uzkrauti pirmie kuģi ar zemnieku šī gada izaudzētajiem pārtikas kviešiem un rapšiem, līdz ar to kooperatīva eksporta darījumu sezona tiek atklāta, aģentūru LETA informēja lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Krauze.

Pirmās kravas nosūtītas uz Saūda Arābiju.

Pašlaik graudu un rapšu kulšanas sezona strauji tuvojas noslēgumam, lielākā daļa izaudzētās produkcijas ir savākta, un noliktavu glabāšanas jaudas jau pārpildītas. Tieši tāpēc, lai atvieglotu noliktavu darbu un spētu pieņemt produkciju no zemniekiem, kuri kviešus pagaidām glabā savās saimniecībās, "Latraps" sācis aktīvu jaunās produkcijas eksportu.

Krauze stāsta, ka augusta beigās uzkrauti pirmie "Latrapa" biedru izaudzēto rapšu kuģi Liepājas un Rīgas ostās, kā arī 15 000 tonnu Latvijas izcelsmes pārtikas kviešu tika uzkrautas "Ventspils Grain Terminal". Visu šo kravu piegādes galamērķis ir Saūda Arābija. Rapšu eksporta ceļi pašlaik ir Vācija un Anglija, bet plānots, ka 2009.gada sezonas produkcija aizceļos arī uz Somiju, Franciju un citām Eiropas valstīm.

"Jāatzīmē, ka Zemgalē ziemāju kulšana ir beigusies un arī vasaras sējumu kulšana tuvojas noslēgumam. Tā kā sezonas karstums ir pāri, tad lielākā daļa produkcijas, kas patlaban tiek vesta pirmapstrādes objektos, ir no zemnieku saimniecību individuālajām glabātuvēm," teica Krauze.

Viņa piebilst, ka, lai gan vasaras kviešu kvalitātes rādītāji nav tik izcili kā ziemājiem, kvieši ir labi. Daļai produkcijas tilpummasas rādītāji ir zem normas, bet tas ir salīdzinoši nelielam produkcijas apjomam, un lielākā daļa vasaras kviešu ir pārtikas graudi. Tāpēc jau tagad ir skaidrs, ka Latvijā lopbarības graudu pārprodukcijas šogad nebūs.

Jau ziņots, ka uzņēmuma "Latraps" apgrozījums pagājušajā 2008./2009.finanšu gadā bija 71,3 miljoni latu, kas ir nedaudz vairāk nekā 2007./2008.finanšu gadā, kad apgrozījums bija 69,2 miljoni latu.

Pagājušā gada sezonā "Latraps" iepirka vairāk nekā 240 000 tonnu Latvijā izaudzēto kviešu, no kuriem eksportā realizēti apmēram 135 000 tonnu.

Šogad pārtikas kvieši maksās no 70 līdz 100 latiem tonnā, lopbarības graudi - 60 latus tonnā, rapšu sēklas - no 170 līdz 180 latiem tonnā.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana