Latvijas tirgos

Piens augustā

Jānis Šolks, LPCS valdes priekšsēdētājs, Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS)
17.09.2009

Piena iepirkuma cenā un apjomā augusta mēnesī jūtamas izmaiņas nav vērojamas, cena ir zema, bet stabila, piena iepirkuma apjoms salīdzinājumā ar jūliju ir nedaudz samazinājies, bet salīdzinājumā ar pagājušo gadu līkne ir konstanta.

Nepatīkamā ziņa ir tā, ka augustā samazinājies piena produktu, īpaši siera, eksporta apjoms. Tas varētu būt skaidrojams ar Latvijas pārstrādes uzņēmumu sīvu cīņu par savu vietu Latvijas vietējā tirgū pret Lietuvas lēto sieru, izmantojot plašas cenu akcijas. Šī konkurence gan daudzos gadījumos ir nelīdzvērtīga, jo virknē gadījumu atklājies, ka Lietuvas siera sastāvā ir augu tauki, kaut marķējumā un līdz ar to arī nosaukumā tas neparādās.

Labā ziņa ir tā, ka samazinājies importa piena produktu apjoms. To vislielākajā mērā varētu ietekmēt fakts, ka Latvijas patērētāji vairāk izvēlas pirkt vietējo ražotāju produkciju. Šajā sakarā arī liels paldies atsevišķiem veikalu tīkliem, kas popularizē Latvijas produktus.

Slikta ziņa ir arī tā, ka salīdzinājumā ar jūliju ir palielinājies izvestā svaigpiena apjoms. LPCS jau ir vērsusies ar aicinājumu, līdzīgi kā citās ES valstīs ierobežot piena kā izejvielas eksportu, bet veicināt produktu eksportu ar pievienoto vērtību. Tie kooperatīvi, kas eksportē svaigpienu, varētu tam radīt kaut minimālu pievienoto vērtību. LPCS viedoklis nav, ka viss šobrīd eksportējamā svaigpiena apjoms tagad būtu jāpārdod tikai Latvijas pārstrādes uzņēmumiem. Pienu var turpināt pārdot Lietuvas pārstrādātājiem vai kur citur, bet jau pasterizētu un par dārgāku cenu. Pasterizāciju var veikt gan paši kooperatīvi savos uzņēmumos, vai jebkurā citā no Latvijas vairāk nekā trīsdesmit piena pārstrādes uzņēmumiem.

Ievērojamākais LPCS pasākums šajā periodā ir bijis Latvijā ražotā sviesta konkurss. Sviestam Latvijas piensaimniecības vēsturē vienmēr ir bijusi īpaša vieta, tas ir bijis sava veida piensaimniecību kvalitātes mērs un lepnums. Kā atzina žūrija, Latvijā ražotais sviests tiešām ir augstas kvalitātes, bet par labāko no labākajiem tika atzīts Rīgas piena kombinātā ražotais.

Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS)

x

Paroles atgadināšana