Latvijas tirgos

Laba, bet ne izcila raža

Uldis Graudiņš, Latvijas Avīze (LA)
16.09.2009

Laikraksts "Latvijas Avīze" raksta, ka  kartupeļu audzētāji šogad ir izaudzējuši labu, bet ne izcilu ražu. Arī cietes saturs ir labs, bet izaudzēto ir grūti pārdot un arī cena patlaban ir mazāka nekā ražošanas izmaksas. Lauksaimnieki patlaban par vienu kilogramu kartupeļu saņem 5 – 7 santīmus," situāciju nozarē raksturo Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju asociācijas valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle. Sidrabenes pagasta zemnieku saimniecībā "Lazdiņi" no 56 hektāriem patlaban ir novākti 27 hektāri stādījumu. Ražība – aptuveni 30 tonnas no hektāra.  "Pavasarī kartupeļi bija jāstāda un jāmēslo ar minerālmēsliem, kuriem cena strauji uzlēca līdz pat 500 latiem par tonnu. Ir ļoti lielas ražošanas izmaksas, bet zema pārdošanas cena," visu audzētāju rūpi vakar izteica "Lazdiņu" saimniece Dagnija Hincenberga. "Lazdiņos" kartupeļus audzē jau 20 gadus, patlaban 90% izaudzētā pārdod SIA "Ķeizarsils", kas tos tālāk iepako un piegādā veikaliem un citiem pircējiem. Šā brīža cena ir 7 santīmi par kilogramu (bez PVN). D. Hincenberga teic, ka patlaban būtu īstais brīdis paplašināt saimniecību (ir ļoti daudz izdevīgu zemes pārdošanas piedāvājumu), tomēr naudas trūkums, tostarp arī mazā ES un valsts atbalsta dēļ, šīs ieceres īstenot neļauj.

Laba kartupeļu raža nozīmē aptuveni 30 – 40 tonnas no hektāra. Latvijā vidējā ražība ir ap 18 t, bet labākie audzētāji no viena hektāra stādījumu vāc pat 50 tonnas kartupeļu. Pasaules mērogā tas nav daudz, tomēr jāpiebilst, ka Latvija atrodas 5. vietā pasaulē pēc kartupeļu patēriņa uz vienu cilvēku.

Pērn Latvijā kartupeļus audzēja 80 024 saimniecībās, šajā gadā to skaits ir par 0,5% lielāks. "Valstī ir nepietiekams specializēto kartupeļu audzētāju saimniecību skaits, daudzi cilvēki kartupeļus audzē pašu patēriņam," saka Zemkopības ministrijas Augkopības departamenta direktore Kristīne Sirmā. Viņa paredz – šajā gadā kopraža būs par 10% mazāka nekā pērn, bet pašu patēriņam kartupeļu pietiks.

"Joprojām Latvijas tirgu kropļo Polijā audzētie lētie kartupeļi. Pērn šajā laikā audzētājs par vienu kilogramu saņēma 13 santīmu, bet patlaban gandrīz divreiz mazāk. Astoņi santīmi ir viszemākā maksa, kas jāsaņem audzētājam ar simts hektāru lieliem stādījumiem, lai darbotos bez zaudējumiem. Ja turpināsies kā patlaban, tad daudzi audzētāji dižķibeles laikā aizies no šā biznesa," teic SIA "Baldones lauki" saimnieks Ivars Pundiņš. Latvijas kartupeļu audzētāji stādāmās šķirnes izvēlas, galvenokārt ņemot vērā pircēju pieprasījumu. Aizvien pieprasītas ir Vācijas šķirnes 'Laura' un 'Vineta'. Ļoti labi sevi parādījusi Priekuļu Valsts selekcijas institūtā nesen izveidotā 'Imanta'.
Lielveikalos kartupeļu patēriņš krities neesot, bet cenas gan. Piemēram, "Rimi" tīkla veikalos par 30% salīdzinājumā ar aizvadīto gadu. Tirgos cenu amplitūda patlaban ir no 10 līdz 25 santīmiem.

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana