Latvijas tirgos

Turpinās reidi Latvijas tirgos

Solveiga Lazovska, LR Zemkopības ministrija (ZM)
15.10.2009

15. oktobrī Zemkopības ministrijā (ZM) notika jau trešā Starpinstitūciju koordinācijas grupas sanāksme nelegālās pārtikas tirdzniecības apkarošanā, kurā tika apspriests paveiktais pašvaldību tirgu kontrolē un uzraudzībā.

Sanāksmē Pārtikas un veterinārā (PVD) dienesta speciālisti detalizēti informēja par septembrī veiktajiem reidiem un pārbaudēm valstī kopumā un Rīgā. PVD pārbaudījis 2193 uzņēmumus, tostarp tirdzniecības - 1073, sabiedriskās ēdināšanas - 1120. Bijušas arī 700 ārpuskārtas pārbaudes. Pārkāpumi bija saistīti ar pārtikas derīguma termiņa neievērošanu un marķējuma neatbilstību. Tādejādi trīs uzņēmumiem tika apturēta darbība. Konstatētas arī neatbilstības pārtikas preču marķējumā un to derīguma termiņa, temperatūras neievērošanā, kā arī paškontroles pasākumu realizēšanā un citi pārkāpumi pārtikas higiēnā.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji norādīja, ka septembrī pašvaldību tirgi kontrolēti 89 reizes, 70% gadījumu konstatējot pārkāpumus. Tāpat VID, kontrolējot tā dēvēto nakts tirgu, konstatējis pārkāpumus attiecībā uz izcelsmes un pārvietošanas attaisnojuma dokumentiem.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD), veicot pārbaudes 18 tirgos visā Latvijā, pārkāpumus nav konstatējis. Kontrolētas ir augu pases un kartupeļi.

Sanāksmes dalībnieki plašāk diskutēja par to, kā Ceļu policija varētu uzlabot kravu kontroles uz ceļiem un kā optimālāk sadalīt atbildību starp kontrolējošiem dienestiem, lai sadarbība noritētu veiksmīgāk.

Pēc diskusijas sanāksmes dalībnieki vienojās, ka reidi Rīgas un Latvijas pašvaldību tirgos jāturpina, kā arī jāturpina darbs pie normatīvo aktu sakārtošanas.

Koordinācijas grupā, ko vada ZM Starptautisko lietu un stratēģijas analīzes departamenta Stratēģijas analīzes nodaļas vadītājs Pēteris Lībietis, darbojas arī pārstāvji no ZM Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta, Pārtikas un veterinārā dienesta, Valsts augu aizsardzības dienesta, Finanšu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta un Ekonomikas policijas.

Darba grupa tika izveidota pēc zemkopības ministra Jāņa Dūklava un iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces vienošanās par Starpinstitūciju koordinācijas darba grupas nelegālās pārtikas tirdzniecības apkarošanai izveidošanu.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana