Latvijas tirgos

Septembrī piena iepirkuma cena paaugstinājusies par 3%

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
16.10.2009

Septembrī vidējā piena iepirkuma cena bija 116,70 lati tonnā, kas ir par 3,77 latiem jeb 3% vairāk nekā augustā, bet par 67,68 latiem mazāk nekā pagājušā gada septembrī, liecina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) apkopotie dati.

Septembrī iepirktas 41 326 tonnas piena, kas ir par 9% mazāk nekā šī gada augustā un par 11% mazāk nekā pagājušā gada septembrī. Pagājušajā mēnesī iepirkts piens, kura vidējais tauku saturs bija 4,24%, bet vidējais olbaltumvielu saturs - 3,39%. Kvalitātes prasībām atbilda 98,61% iepirktā piena.

LPCS informē, ka pēc uzņēmumu prognozēm iepirkuma cena nākamajos mēnešos turpinās palielināties. Piena iepirkuma apjoms salīdzinājumā ar augustu ir samazinājies, bet salīdzinājumā ar pagājušo gadu līkne ir konstanta.

Septembrī eksportētas 64,3 tonnas sviesta, kas ir otrs lielākais šī gada eksporta apjoms pēc jūnijā eksportētajām 133,1 tonnām sviesta. Pārējos gada mēnešos sviesta eksports ir bijis nenozīmīgs. Septembrī izdevies atrast eksporta tirgus 546,9 tonnām siera, 261 tonnai sausā vājpiena, 538,4 tonnām sausā pilnpiena, 13,5 tonnām saldējuma.

Septembrī ievērojami palielinājies pasterizēta piena eksporta apjoms, sasniedzot 174,3 tonnas. Tāpat palielinājies arī krējuma eksporta apjoms līdz 274,5 tonnām. Pagājušajā mēnesī eksportētas 48,14 tonnas biezpiena un 268 tonnas sausā siera suliņu.

LPCS vadītājs Jānis Šolks skaidro, ka eksporta pieaugums ir saistīts ar produktu pieprasījuma pieaugumu pasaules tirgū, kas veicina arī eksporta produktu cenas pieaugumu.

"Labā ziņa ir zemniekiem, ka piena iepirkuma cenai ir tendence pieaugt, bet ne tik laba tā ir gatavo piena produktu pircējiem, jo, kā zināms, ievērojams piena iepirkuma cenas pieaugums nenovēršami rada arī produktu cenu kāpumu veikalu plauktos. Domāju, ka tuvākā mēneša laikā vismaz atsevišķās produktu grupās tas jau parādīsies," prognozē LPCS vadītājs Šolks.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana