Latvijas tirgos

Centrāltirgus nāk tuvāk

Alīda Pēda, AgroPols
30.10.2009

Kad oktobra sākumā Rīgas Centrāltirgū notika zemnieku sapulce, tika izteikts ne mazums ierosinājumu, kas darāms, lai tirgus kļūtu par Latvijas zemniekiem labvēlīgu vietu, kurā tirgoties, bet pircējiem par vietu, kur iespējams nopirkt kvalitatīvus vietējos produktus par normālām cenām. Toreiz arī Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš akcentēja galveno uzdevumu - palielināt cilvēku plūsmu tirgū - un atzina, ka tas iespējams, piedāvājot kvalitatīvus produktus un reizē arī mainot sabiedrības viedokli par tirgu. Protams, nepilns mēnesis ir gana īss laika posms, lai uzreiz situāciju Rīgas Centrāltirgū mainītu, taču solis pa solim šajā virzienā tiek sperts, apliecinot atbildīgo personu gatavību gan sasniegt pašu izvirzītos mērķus, gan vērā ņemt zemnieku izteiktos priekšlikumus.


Centrāltirgus nāk tuvāk

Kad oktobra sākumā Rīgas Centrāltirgū notika zemnieku sapulce, tika izteikts ne mazums ierosinājumu, kas darāms, lai tirgus kļūtu par Latvijas zemniekiem labvēlīgu vietu, kurā tirgoties, bet pircējiem par vietu, kur iespējams nopirkt kvalitatīvus vietējos produktus par normālām cenām. Toreiz arī Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš akcentēja galveno uzdevumu - palielināt cilvēku plūsmu tirgū - un atzina, ka tas iespējams, piedāvājot kvalitatīvus produktus un reizē arī mainot sabiedrības viedokli par tirgu.


Soli pa solim


Protams, nepilns mēnesis ir gana īss laika posms, lai uzreiz situāciju Rīgas Centrāltirgū mainītu, taču solis pa solim šajā virzienā tiek sperts, apliecinot atbildīgo personu gatavību gan sasniegt pašu izvirzītos mērķus, gan vērā ņemt zemnieku izteiktos priekšlikumus.


Jau šobrīd dažādās tirgus teritorijas vietās izlikta informācija trīs valodās, tāpat norādes par tualetēm, veikti arī citi labiekārtošanas darbi. Par brīvajām tirdzniecības vietām zemniekus informē Latvijas radio, bijuši arī daži sludinājumi laikrakstos. Taču plašāka reklāmas kampaņa sāksies nākamgad - to ļaus jaunajā budžetā īpaši paredzētie līdzekļi reklāmas un mārketinga aktivitātēm.


Tuvākajā laikā pie visām tirdzniecības vietām būs izvietotas plāksnītes ar vietas numuru un informāciju par tirgotāju (uzņēmuma nosaukums vai pārdevēja vārds un uzvārds). “Tas,” uzsver a/s “Rīgas Centrāltirgus” mārketinga un komunikācijas vadītājs Sandris Točs, “liks tirgotājiem atbildīgāk izturēties pret savu darbu un piedāvāto preci, kā arī ļaus uzlabot viņu kontroli.” Savukārt mazie tirgotāji, kuri netirgo diendienā un pārdod pašu audzēto, salasīto vai izveidoto, tiek koncentrēti vienuviet.


“Nakts tirgus bija, ir un būs!”


Jau minētajā zemnieku sapulcē daudz jautājumu tika uzdots par nakts tirgu - par tirgošanās apstākļiem, par nesakārtotību tajā un galvenais - par tā nākotni. Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs atgādināja, ka šo teritoriju tirgus neapsaimnieko, jo tā iznomāta privātam nomniekam, kurš tad arī iekasē maksu par šo biznesu.


Savukārt fakts, ka pašvaldība teritorijai Maskavas ielā nav apstiprinājusi tirgus statusu, un tas, ka arvien lielāks akcents tiek likts uz Spīķeru pārveidi, atbilstoši jaunajam mākslas un biznesa projektam, šeit tirgojošos zemniekus (arī pircējus) pēdējās dienās satraukusi pat līdz asarām. “Ja likvidēs nakts tirgu, zudīs mūsu pēdējā iespēja kaut ko pārdot,” daudzu viedokli pauž Iecavas pusē saimniekojošais Arnolds.


Sandris Točs kliedē zemnieku satraukumu un nešaubās, ka “nakts tirgus ir bijis, ir un būs”. Viņš arī informē, ka tirgus vadība jau krietni agrāk bija vērsusies Rīgas Domē, lūdzot izbrīvēt Gaiziņa ielā vietas apmēram 30 automašīnām, no kurām varētu tirgot lauksaimnieku atvesto produkciju. Nupat tapis zināms, ka aptuveni no novembra vidus Centrāltirgus teritorijā tiks piedāvātas jaunas nakts tirgus tirdzniecības vietas. “Nakts tirgus Gaiziņa ielā būs lielāks un ērtāks nekā pašreizējais,” nešaubās Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš. “ Tādējādi zemniekiem un citiem tirgotājiem turpmāk būs ērtāk pārdot savu produkciju. Būs arī labākas piebraukšanas iespējas, nekā līdzšinējā nakts tirgus atrašanās vietā.”


Drīzumā arī Rīgas Centrāltirgus teritorijā tiks atvieglota iebraukšana invalīdiem. Satiksmes departamentam jau uzdots saskaņot nepieciešamās ceļa zīmes. Tāpat maksimāli ātri iecerēts sakārtot automašīnu iebraukšanu tirgū, piegādājot preces. Būs noteikts laiks, kurā to varēs darīt bez maksas, bet tiks arī kontrolēts, lai šī iebraukšana nepārvērstos par auto bezmaksas novietošanu un stāvēšanu neierobežoti ilgi.


No 1. janvāra - lētāk


29. oktobrī Rīgas Centrāltirgu apmeklēja Rīgas mērs Nils Ušakovs. Pēc iepazīšanās ar situāciju tirgū, viņš secinājis, ka augstās nomas maksas dēļ tirgū esot daudz tukšu vietu, ko pašmāju zemnieki nevarot atļauties iznomāt. Tāpēc, lai aktivizētu tirdzniecību, Rīgas Centrāltirgū no 2010. gada 1. janvāra plānots samazināt tirdzniecības vietu nomas maksas. “Pēc nomas maksu samazināšanās samazināsies preču cenas un radīsies arī jaunas darba vietas,” savu viedokli pauda N. Ušakovs. “Tirgus daudziem ir vienīgā vieta, kur strādāt, un daudziem vienīgā vieta, kur var kaut ko lēti nopirkt. Tādējādi tirgus pilda arī sociālu funkciju. Uzlabojot tirgus darbu, mēs reāli palīdzēsim cilvēkiem," sacīja mērs. “Tirgum ir lieli attīstības plāni, bet, tos realizējot, ir jāsaglabā jau esošās vērtības un jāpanāk, lai jaunās darba vietas tiešām būtu jaunas.


Viens no attīstības plāna punktiem paredz arī sakņu paviljona pārbūvi, ko iecerēts izdarīt līdz nākamā gada septembrim. Tiks iebūvēts otrais stāvs, bet tā vidū saglabāsies brīva telpa, lai joprojām būtu redzams jumts. “Mums ir daudz vērienīgu attīstības plānu,” sacīja Dainis Liepiņš. Tos iecerēts prezentēt 15. decembrī.


Bet nākamsestdien, 7.  novembrī, kā jau informējām, Rīgas Centrāltirgus aicina uz Mārtiņdienas tirdziņu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana