Latvijas tirgos

Labā ziņa piena ražotājiem var kļūt par slikto ziņu piena produktu patērētājiem

Andris Bebrs, AgroPols
04.11.2009

Pēdējo mēnešu laikā tirgū piena produktu cenas bija reāli samazinājušās. Laikam taču beidzot reāli visi tirgus dalībnieki bija noreaģējuši uz lejupslīdi pasaules piena  produktu tirgos. Un tā bija laba ziņa patērētājiem.

Tomēr labie laiki viņiem drīz varētu beigties. Līdz ar iepirkuma cenu paaugstināšanos piena industrijas pārstāvji brīdina, ka tuvākajā laikā piena produkti veikalos kļūs dārgāki. Tā vēsta biznesa informācijas portāls "Nozare.lv".

To saka gan AS "Rīgas piena kombināts" (RPK) sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča, gan AS "Valmieras piens" projektu vadītāja Lija Ozoliņa. Viņas patlaban gan nevarot pateikt to, par cik procentiem piena produkti varētu kļūt dārgāki.
Tomēr abu vadošo svaigpiena produkcijas pārdošanas uzņēmumu pārstāves visai skaidri norādija cenu paaugstināšanas stratēģisko ceļu.
Vispirms piena produktiem samazināsies akciju atlaides un akciju daudzums. Un tad jau varēs runāt arī par cenu reālu palielināšanu.
Tas, cik liels būs piena produktu sadārdzinājums, ļoti lielā mērā būs atkarīgs no importa produktu īpatsvara tirgū, un no tā, kas tālāk notiks ar piena iepirkuma cenu. Noteikti visiem piena produktiem cenas neaugs proporcionāli, atzina uzņēmumu pārstāves. Tomēr patērētāju mierinājumam abas atzīst, ka esošā situācija tirgū liecina, ka ievērojams cenu kāpums praktiski nav iespējams. Un arī, pielāgojoties iedzīvotāju zemajai pirktspējai, gan RPK, gan "Valmieras piens" šogad ir iekļāvis savā sortimentā tā saucamos "krīzes" produktus - pienu, kefīru un jogurtu ar zemāku pašizmaksu un plaukta cenu.

Bet kompensācijai, piemēram - RPK jau šonedēļ Latvijas iedzīvotājiem piedāvāšot jaunu saldējumu ekskluzīvajā "Ekselence de luxe" sērijā - ar zemeņu siera kūkas garšu, un tradicionāli arī šogad būs īpašs Ziemassvētku saldējums.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana