Latvijas tirgos

Kultūra izspiež nakts tirgu

Antra Gabre, www.nra.lv
08.11.2009

Nakts tirgum ierādīs citu teritoriju turpat netālu – Gaiziņa ielā, līdzās Centrāltirgum. Savukārt kvartāls starp Maskavas, Turgeņeva un Krasta ielu, kur jau vismaz desmit gadu iekortelējies tirdziņš, tiks atvēlēts kultūrai un atpūtai.

Fakts, ka nakts tirgum vajadzēs atstāt ierasto vietu Maskavas ielā 8, bija zināms pirms vairākiem gadiem. Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojums paredz šo vietu turpmāk izmantot pilsētas kultūras un izklaides infrastruktūras izveidei, bet pazemē izbūvēt autostāvvietu. Gan Kultūras ministrija, gan pilnsabiedrība Spīķeri iesniegušas priekšlikumus izstrādāt, piemēram, labiekārtotus gājēju maršrutus no Vecrīgas uz Centrāltirgu, spīķeros iekārtot Gastronomijas koledžu, novietot Runājošos akmeņus, ierīkot zaļo tirdziņu, atvērt mūzikas skolu, tautas bibliotēku un pat jaunas Rīgas cirka telpas. Pilnsabiedrība kopā ar investoriem bija iecerējusi kvartālā Daugavas malā ieguldīt aptuveni 50 miljonus eiro.

Izrādās, šai tirdzniecības vietai tirgus statuss vispār nekad nav piešķirts. Rīgas Centrāltirgus lūdzis iespēju teritorijai Maskavas ielā noteikt tirgus statusu uz pārejas laiku – vienu gadu, kas ir nepieciešams, lai sakārtotu infrastruktūru citā piemērotā vietā un mazinātu sociālo spriedzi, ko izraisītu krass lēmums, kas liedz tirdzniecību nakts tirgū. "Nav pieļaujams, ka asas ekonomiskās krīzes laikā tiek pieņemti ierēdņu lēmumi, kas traucē tirdzniecību ar Latvijas zemnieku pašu audzētu produkciju un rada sociālu spriedzi. Mums nav izprotams, kas ir tās izcilās kultūras vajadzības šajā necilajā zemes gabalā, kuru dēļ tik steidzīgi būtu jāpadzen cilvēki no tirdzniecības vietām," sašutis ir arī Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana