Latvijas tirgos

Samazinājušās visu veidu gaļas iepirkuma cenas

Aija Rutka, Leta-Nozare
08.11.2009

Samazinājušās visu veidu gaļas iepirkuma cenas

Visu veidu gaļas iepirkuma cenas šā gada pirmajos trijos ceturkšņos salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu samazinājušās no 3% līdz 9%, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) apkopotā informācija.

Piemēram, cūku liemeņu vidējās iepirkuma cenas samazinājušās par 4% un atgriezušās 2006.gada līmenī. Buļļu liemeņu vidējās iepirkuma cenas samazinājušās par 7% un sasniegušas zemāko līmeni pēdējo trīs gadu laikā, bet 2009.gada oktobrī salīdzinājumā ar 2008.gada oktobrī cenas samazinājušās par 19%, aģentūru LETA informēja biedrības "Mārketinga padome" sabiedrisko attiecību speciāliste Andra Ūdre.

Savukārt govju un teļu liemeņu cenas šā gada pirmajos trijos ceturkšņos samazinājušās attiecīgi par 3% un 7%. Broileru vidējās iepirkuma cenas pirmajos trīs ceturkšņos samazinājušās par 9%, bet 2009.gada oktobrī salīdzinājumā ar 2008.gada oktobri samazinājušās par 9%.

Cenas gaļai un gaļas izstrādājumiem Rīgas veikalos ir samazinājušās gandrīz visiem produktiem, bet visvairāk svaigai gaļai un pusžāvētai desai. Izņēmums ir vārītā desa jeb tautā tā sauktā doktordesa, kurai cenas ir pat kāpušas par 14%.

"Arī gaļas ražotāji pieskaņojoties vadošajām tirgus tendencēm ir sapratuši, ka cenu samazināšana ir pareizais ceļš, lai saglabātu savu tirgus segmentu. Diemžēl tas sāpīgi atsaucas uz zemnieku - gaļas ražotāju situāciju kopumā, jo pati gaļas pašizmaksa tik strauji nesarūk, bet peļņas procents ir zemāks. Taču vērā ņemams ir valsts izpildītais solījums subsīdiju veidā", uzskata LTVC vadītāja Ingūna Gulbe.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana