Latvijas tirgos

Par savu pienu, Rīgu un Latviju

Daiga Stokenberga, www.nra.lv
16.11.2009

Par savu pienu, Rīgu un Latviju

Laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" stāstīts par Rīgas piena kombināta jauno saldējumu  Siera kūka ar zemeņu sīrupu un citiem jaunumiem ražošanā.


Jau kopš laikiem, kad 1927. gadā tika dibināta Rīgas piena centrāle, kas vēlāk pārdēvēta par Rīgas piena kombinātu (RPK), tas ir lielākais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā, kurš rūpējas, lai mūsu iedzīvotājiem vienmēr būtu pieejami augstvērtīgi piena produkti. Šodien ir izveidoti vairāki preču zīmoli, ko Latvijā un nu arī ne tikai šeit labi pazīst un tur cieņā - Limbažu piens, Rasa, Lāse, Ekselence, Pols un Tio. Uzņēmumu raksturo produkcijas kvalitāte un popularitāte, darbinieki un attieksme pret valsti, kurā strādā. RPK visās šajās kategorijās pienākas augstākā atzīme.


Novembris nāk ar saldējumu Siera kūka ar zemeņu sīrupu


Saldējums ir viena svarīgākajām uzņēmuma ražotās produkcijas grupām, un ik pa laikam pircēji tiek iepriecināti ar kādu jaunumu. Tikko līdz veikala plauktiem nonākusi izcilā Ekselences grupas Siera kūka ar zemeņu sīrupu. Saldējums nemaksā dārgi, bet sniedz nesalīdzināmi daudz prieka - ne jau bez iemesla tautā runā, ka saldējums palīdz pret visām dvēseles sāpēm. Valdes priekšsēdētāja Ināra Drīksna paklusām saka, ka uz novembra beigām būs vēl viens pārsteigums - plombīra saldējums ar rozīnēm.


Lai vienmēr būtu labāko vidū un produkcija atbilstu augstākajiem standartiem, pēdējos gados uzņēmumā ieguldīts milzīgs darbs. Ināra Driksna uzsver: «Produkts sākas ar pienu, tāpēc īpaša uzmanība ir pievērsta piena kontrolei un savākšanai no saimniecībām. Katru nedēļu notiek tā sauktās aklās degustācijas, tiek nogaršoti vairāku ražotāju produkti, aizpildītas anketas un apkopota informācija, lai noteiktu, kurš no biezpieniem vai sieriem, vai citiem izstrādājumiem bijis garšīgākais.» Vadītāja smej: «Mēs paši ļoti priecājamies, jo esam panākuši tādu līmeni, ka mūsu ražotie produkti visbiežāk ir atzīti par labākajiem.» Par to liecina arī pārdošanas apjoms, kurš, neraugoties uz krīzi valstī un strauji sarukušo mazumtirdzniecību, RPK produkcijai krities tikai par 10%. Uzsākts arī Lāses produktu eksports uz Singapūru, kas palielina uzņēmuma tradicionālo industriālo produktu (piena pulveris) kopējo eksporta apjomu.


Cīņa ar kaimiņu invāziju


Vaicāta, kas visvairāk apgrūtina uzņēmuma attīstību, valdes priekšsēdētāja atbild nešauboties: «Ne visai godīgā konkurence. Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumi uzpērk Latvijā saražoto pienu par nepamatoti paaugstinātām cenām, savukārt saviem piena ražotājiem maksā daudz mazāk. Piemēram, oktobrī Latvijā piena vidējā cena bija 13 santīmu, bet lietuvieši savā valstī to iepirka par 9 santīmiem. Es nevaru pārmest mūsu zemniekiem, ka viņi izvēlas pārdot savu pienu lietuviešiem, jo cena ir tāda pati, bet prasības pret piena kvalitāti ir daudz zemākas nekā mums. Līdz ar to mūsu uzņēmumam trūkst izejvielu un gala produkta pašizmaksa ir lielāka. Valdībai tomēr būtu jādomā par iekšējā tirgus aizsardzību!» Piens RPK nonāk praktiski no visas Latvijas, tostarp arī no lielākajiem un tradicionāli augstvērtīgāka piena ražotājiem - Tērvete un Pampāļi.


600 labestīgu cilvēku


Tieši tik liels ir Rīgas piena kombināta darbinieku skaits, kuru izdevies saglabāt laikā, kad liela daļa ražotāju savas ražotnes sašaurina un atbrīvo cilvēkus. «Protams, arī mūsu darba apmaksā ir ieviestas korekcijas, bet jāsaka, ka tā saukto trekno gadu laikā, lai saglabātu spēcīgu profesionāļu komandu, bijām spiesti palielināt algas. Tagad tās ir atbilstošas tirgus situācijai,» saka Ināra Driksna. Uzņēmuma darbinieku lojalitāte pret uzņēmumu ir acīmredzama - šeit katrs zina savu vietu un ar gandarījumu, kā personīgu sasniegumu uztver visa uzņēmuma panākumus - kolektīvs zina, ko nozīmē patriotisms...


Protams, liela nozīme šajā procesā ir uzņēmuma vadības attieksmei pret saviem darbiniekiem: ir noslēgts kolektīvais līgums, kurš paredz vēl labāku sociālo aizsardzību nekā valsts likumdošana, darbinieki vienmēr paredzētajā datumā saņem darba algas, un no visiem ienākumiem tiek maksāti nodokļi. «Tas gan ietekmē mūsu konkurētspēju pret daļu piena pārstrādātāju, kuri vēl joprojām nav pilnīgi godīgi ne pret saviem cilvēkiem, ne valsti. Pagājušajā gadā nodokļos valstij samaksājām 3,8 miljonus,» teic vadītāja.


RPK sevi definē kā sociāli atbildīgu uzņēmumu un to apliecina ar darbiem - ar šā uzņēmuma iniciatīvu un atbalstu noritēja piena akcija skolās, tiek atbalstīta volejbola komanda Rīga/Lāse un ik gadu organizēts turnīrs Lāses kārns, regulāri ar savu produkciju uzņēmums priecē dažādus pašvaldības un valdības organizētos konkursus un notikumus, tostarp Rīgas patversmes, un sniedz palīdzību mazturīgajiem.


«Kurš tad, ja ne Rīgas piena kombināts,» — tā saka lielākā pārstrādes uzņēmuma vadība.

www.nra.lv

x

Paroles atgadināšana