Latvijas tirgos

PVD cūkgaļā konstatē aizliegtas veterinārās zāles

Ilze Meistere, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
25.11.2009

Pārtikas un veterinārais dienests SIA "Servilat" kautuvē noņemtā cūkas kautķermeņa paraugā konstatējis hloramfenikolu jeb levomicetīnu - veterinārās zāles, kuras nedrīkst izmantot produktīvo dzīvnieku ārstēšanā. Pirmie pārbaužu rezultāti liecina, ka cūkas SIA "Servilat" kautuvei piegādājusi "Baltic pork" dzīvnieku novietne.

Nokauto cūku gaļu SIA "Servilat" izmantoja gaļas produktu ražošanā. Laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina, ka hloramfenikola koncentrācija cūkgaļā ir niecīga, tādēļ patērētāju veselību SIA "Servilat" ražotie gaļas produkti nav apdraudējuši. No piesārņotās gaļas ražotie produkti tirdzniecībā vairs nav pieejami.

Bieži un lielos daudzumos uzņemts, hloramfenikols, uzkrājoties cilvēka organismā, var radīt rezistenci jeb pretestību pret antibiotikām, kā arī izraisīt aplastisko anēmiju (traucēta jaunu asins šūnu veidošanās), tādēļ, ievērojot pārtikas drošuma kritērijus, gaļu, kas piesārņota ar veterināro zāļu atliekām, neatkarīgi no atlieku daudzuma, pārtikas ražošanā izmantot nedrīkst.

"Uzņēmums ir atbildīgs patērētāju un likuma priekšā par saražotās produkcijas drošumu, tādēļ uzņēmējiem es ieteiktu lieku reizi pārliecināties par savu piegādātāju godaprātu", saka PVD ģenerāldirektors Mareks Samohvalovs, "Dzīvnieku audzētāji, izmantojot aizliegtas zāles produktīvo dzīvnieku ārstēšanā, zinot, ka tas vistiešākajā veidā var atsaukties uz pārtikas drošumu, rīkojas bezatbildīgi un pretlikumīgi un šāda rīcība, protams, nepaliks nesodīta".

PVD turpina pārbaudes un tuvākajā laikā lems par "Baltic pork" dzīvnieku novietnei piemērojamo sodu.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana