Latvijas tirgos

Latvijas pārtikas ražotāji meklē sadarbības partnerus Zviedrijā un Somijā

Ilze Vabole, AgroPols
02.07.2014

Maijā un jūnijā Pārtikas produktu kvalitātes klastera uzņēmumu pārstāvji viesojās Zviedrijā un Somijā, lai tiktos ar potenciālajiem sadarbības partneriem, informēja Pārtikas produktu kvalitātes klastera attīstības vadītāja Ligita Turnere. Kopumā Latvijas pārtikas ražotāji abās valstīs tikās ar gandrīz 80 tirgotājiem, kuriem prezentēja savu produkciju. Kā pēc vizītes atzina uzņēmēji, visticamāk, jau tuvākajā laikā varētu tikt noslēgti arī pirmie sadarbības līgumi par produkcijas eksportu.

No Latvijas uz Zviedriju un Somiju devās tādas kompānijas kā Daugavpils gaļas kombināts, Maiznīca Flora, Brīvais Vilnis, Vinnis un Garšu Fabrika, kā arī Rīgas dzirnavnieks, pārstāvot ļoti dažādas pārtikas rūpniecības apakšnozares Latvijā.

Pārtikas produktu kvalitātes klastera attīstības vadītāja Ligita Turnere: "Šīs bija ļoti vērtīgas vizītes, jo mūsu uzņēmēji tikās ar lielākajiem Somijas un Zviedrijas vairumtirgotājiem, kā arī mazumtirdzniecības tīklu pārstāvjiem. Kā atzina paši uzņēmēji, iespējas iekļūt šajos Ziemeļvalstu tirgos ir un tuvāko pāris gadu laikā eksporta apjoms varētu palielināties par 25%-30%. Ir cerība, ka jau šī gada beigās uz Somiju varētu tikt nogādātas pirmās kravas ar Latvijas uzņēmumu ražojumiem, kas tika prezentēti tikšanās laikā."

Līdz šim Latvijas pārtikas ražotāju eksports uz šīm valstīm veidoja visai nelielu daļu no kopējā pārtikas produkta eksporta apjoma. To pierāda arī Somijas pieredze, kur Baltijas valstu produkcija vēl aizvien ir ļoti reti sastopama, jo aptuveni 80% no Somijas pārtikas produktiem ir vietējā ražojuma.

Protams, abās valstīs ir ļoti plašs pārtikas produktu piedāvājumu klāsts un liela konkurence, bet ir atsevišķas nišas, kurās Latvijas ražotāji var veiksmīgi konkurēt.

"Zviedri lielu interesi izrādīja par dažādiem jauniem produktiem un inovācijām, piemēram, par Brīvā Viļņa piedāvāto plastmasas iepakojumu, kas aizstāj ierastās skārda bundžas, kā arī Garšu Fabrikas augstās kvalitātes ābolu čipsiem," atzīst L.Turnere.

Pārtikas produktu kvalitātes klastera mērķis ir attīstīt nozares savstarpēji nesaistītu komersantu, pētniecības, izglītības un citu institūciju sadarbību, tādējādi veicinot nozaru un komersantu konkurētspēju, eksporta apjomu palielināšanu, kā arī inovācijas un jaunu produktu veidošanos. Vairāk www.ppkk.lv .

AgroPols

x

Paroles atgadināšana