Latvijas tirgos

Gulbe: Izejvielu cenu samazinājuma dēļ pārtikas cenu kritums turpināsies arī nākamgad

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
09.12.2014

Saistībā ar krītošajām graudu un naftas cenām samazinās arī ražošanas uzņēmumu pašizmaksa, dažos segmentos, piemēram, piena vai maizes grupā vērojama pārprodukcija, līdz ar to kopumā sakarā ar lielo piedāvājumu un lopbarības cenu samazinājumu pārtikas cenas būs ar lejupejošu tendenci arī turpmākajos mēnešos, prognozē Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe

"Nav nekāda pamata runāt par cenu kāpumu. Visām pārtikas produktu grupām - maizei, pienam, gaļai, dārzeņiem - šā gada desmit mēnešos vidēji par 4-10% pieauguši ražošanas apjomi, savukārt graudu iepirkuma cena samazinājusies par 30% salīdzinājumā ar pagājušo sezonu, kā arī krīt naftas cenas. Tā kā lopbarības graudi un nafta pārtikas ražotājiem ir svarīgākās izmaksu pozīcijas, cenu kritums turpināsies. Ja vien negadīsies dabas kataklizmas, patērētājs var cerēt uz cenu samazinājumu arī nākamgad," sacīja Gulbe.

Jautāta, kāpēc arī veikalos līdz šim nav vērojams krass cenu kritums, kas būtu atbilstošs izejvielu cenu samazinājumam, viņa atbildēja, ka patērētājs līdz šim izjūt cenu kritumu dažādu akciju veidā, "Jautājums, cik liels ir šis samazinājums un kurš to "iznes" vairāk. Protams, tas negatīvi skar ražotājus, tomēr saistība - iepirkuma cena un gala cena veikalā nav ļoti cieša, piena produkti paliek lētāki. Ja cenas nekrīt, tas būtu jāpēta valstij, turklāt ar šādiem pētījumiem jāiepazīstina visa sabiedrība," sacīja Gulbe.

Tāpat viņa sacīja, ka zemās piena iepirkuma cenas nav radušās tikai Krievijas embargo ietekmē.

"Piena produktu cenas pēdējo piecu gadu laikā bija ļoti augstas, tādēļ daudzi ražotāji pievērsās tieši šim biznesam, jo tas bija ļoti izdevīgs. Piena ražošana pieauga visā pasaulē, līdz ar to likumsakarīgi, ka radusies pārprodukcija. Piena produktu cenas pasaulē sāka kristies jau vasaras vidū, un Krievijas embargo bija tikai vēl viens iemesls šai lejupslīdei. Cenu samazinājums būtu tik un tā," sacīja Gulbe.

Vienlaikus Gulbe atzina, ka lauksaimniekiem situācija ir atšķirīga. Graudu audzētājiem nāksies savilkt jostas, taupīt un risināt sarunas ar valsti par vieglāk pieejamiem apgrozāmiem līdzekļiem vai kredītiem. "Protams, saasināsies konkurence, un šeit nozīmīga loma ir tam, ka Eiropā zemniekam ir daudz lielāki tiešmaksājumi, kas, piemēram, franču vai vācu zemniekam ļauj vieglāk pārdzīvot šos laikus. Lauksaimniekiem vienmēr ir gadi, kas nāk ar zaudējumiem, tādēļ jāspēj uzkrāt līdzekļi, lai šādus gadus pārdzīvotu," atzina Gulbe.

Viņa arī prognozēja, ka nav pamata iepriekš izskanējušām bažām par šokolādes vai cukura cenu kāpumu.

"Pasaules tirgos bažījās, ka Ebolas vīrusa dēļ varētu mazināties kakao pupiņu ieguve Ganā un Kotdivuārā, tomēr tas nav noticis. Laikapstākļi ir labvēlīgi, prognozes par Rietumāfrikas galveno ražu izraisa spiedienu uz cenām, tādēļ kakao nekļūst dārgāks. Šokolādes ražotājiem nav iemesla runāt par izejvielas cenas kāpumu un nebūs tā, ka šokolādi varēs ēst tikai miljonāri," atzina Gulbe.

Viņa tāpat norādīja, ka samazināsies arī cukura cena, jo pēdējo mēnešu prognoze par labu ražu un iespēja, ka nākamgad ražošana pārsniegs patēriņu jau piekto gadu pēc kārtas, turpina spiedienu uz starptautiskām cenām.

Savukārt kā vienu no retajiem produktiem, kuram cenas varētu nedaudz kāpt, Gulbe nosauca kafiju. "Oktobra cenas biržās ir augstākās pēdējo divu gadu laikā, visi trīs "Arabica" šķirņu cenu indikatori arī ir augstākie divarpus gadu laikā, tāpat arī lielākā kafijas ražotājas - Brazīlijas valūtas zemais kurss pret dolāru nosaka, ka ienākumi kafijas pārdošanas palielinās. Tiek uzskatīts, ka kafijas cenas būs stabilas ar nelielu kāpšanas tendenci," sacīja Gulbe.

LTVC izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. LTVC vāc, apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtības noteikšanai.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana