Latvijas tirgos

Tirgotāja komentārs par produktu patēriņa tendencēm piena lopkopības sektorā 2014.gadā

AgroPols
23.12.2014

Lielākais veterināro produktu dzīvnieku ārstēšanai un barības piedevu importētājs un izplatītājs Latvijā a/s Dimela Veta Latvija 2014.gada pirmajā pusgadā kāpinājusi apgrozījumu par 8% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn. Sasniegtais rezultāts ir apliecinājums nozares dinamiskai attīstībai pirmajos sešos gada mēnešos un neplānotai lejupslīdei gada otrajā pusē, kad pārdoto preču apjoms samazinājās vidēji par 11%. Kopējais 2014.gada apgrozījums uzņēmumā plānots 3,6 miljonu euro apmērā (bez PVN), kas ir par 1% mazāk nekā 2013.gadā.

Dimela Veta Latvija vadītājs Ģirts Būdis norāda, ka šogad ļoti izteikti iezīmējas apgrozījuma un pieprasījuma izmaiņas "pirms" un "pēc" Krievijas embargo krīzes perioda, kad piena iepirkuma cena samazinājās par 25% un govju turētāji ierobežoja izdevumus.

Sevišķi vidējo un mazo klientu sektorā vērojama tendence samazināt savus tēriņus uz slaucamo govju ēdināšanā citkārt tik nepieciešamajām barības piedevām. Tāpat, apkopojot informāciju, redzams, ka pirmajā pusgadā piena aizvietotāju jaundzimušajiem teļiem tirdzniecības apjomi, salīdzot ar pērnā gada rezultātiem, pieauga par 21%, savukārt otrajā pusgadā nokritās par 62%. Apgrozījuma kritums skaidrojams ar to, ka zemās piena iepirkuma cenas pārprodukcijas dēļ, lopkopji izvēlējās teļus ēdināt ar govs pienu.

Runājot par novērotajām piena nozares krīzes gada pirkšanas ieradumu izmaiņām jāsecina, ka ne viss ir negatīvs. Tirgū turpina nostiprināties jau pagājušajā gadā novērotā tendence - pieprasījums pēc videi un dzīvniekiem draudzīgākiem ārstniecības līdzekļiem. Homeopātisko līdzekļu pārdošanas pieaugums 2014.gadā kopumā palielinājies par 12%.Milzīgs izrāviens konstatēts jaundzimušo teļu slimību profilakses līdzekļu grupā, proti, gada laikā šajā produktu kategorijā pieaugums par 85%, kas liecina par to, ka dzīvnieku īpašnieki ir izpratuši, ka slimību profilakse ir lētāka par ārstēšanu.

Ģirts Būdis, Dimela Veta Latvija valdes priekšsēdētājs: " Nākamajā gadā plānojam Latvijas tirgū piedāvāt vairākus jaunus Eiropas ražotāju produktus homeopātisko un fitoterapijas ārstniecības līdzekļu segmentā. Tāpat paredzēti izglītojoši pasākumi, tostarp individuālas konsultācijas, par alternatīvo, videi draudzīgo produktu pielietojumu mūsdienu piena lopkopībā."

2014. gadā Dimela Veta Latvija ir kļuvusi par Francijas zīmola "Vel’phone" oficiālajiem pārstāvjiem Baltijā. Kopš šī gada maija trīs Latvijas un viena Igaunijas ferma ir aprīkotas ar inovatīvu sistēmu dzīvnieka dzemdību brīža precīzai noteikšanai ar īsziņu uz mobilo tālruni starpniecību.

Par Dimela Veta Latvija

A/s Dimela Veta Latvija (dibināta 1992.gadā) ir lielākais un vecākais veterināro preču vairumtirdzniecības uzņēmums Latvijā, kas pieder Dimela uzņēmumu grupai, kas apvieno trīs veterināro preču vairumtirgotājus Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

A/s Dimela Veta Latvija pārstāvēto zīmolu vidū ir "Zoetis", "Ecolab", "Dechra", "Lantmännen AB" ,"Schils", "Cp-pharma", "Foderdirekt", "Vitalac", "Agrofeed", "Chanelle Medical", "Over Agro", "Rumenco" un citi.

Informāciju sagatavoja Ģirts Būdis, "Dimela Veta Latvija" Valdes priekšsēdētājs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana