Latvijas tirgos

Iedzīvotāji aicināti nobalsot par "Gada preču zīmi 2014"

AgroPols
17.03.2015

Jau trešo gadu Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja balsot Patentu valdes (PV) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) rīkotajā konkursā "Gada preču zīme", uz kura godalgu šogad pretendē vairāk nekā 60 uzņēmumu un citi preču zīmju īpašnieki.

PV direktors Sandris Laganovskis: "Preču zīmes ne tikai popularizē, bet arī aizsargā uzņēmēju zīmolus, tāpēc jau trešo gadu rīkojam šo konkursu, lai veicinātu uzņēmēju iesaisti savu produktu un pakalpojumu aizsardzībā. Arī šogad uzņēmēju interese par konkursu ir iespaidīga - kopā vairāk nekā 100 pieteikumu. Lai izlemtu, kura preču zīme ir apbalvojuma cienīga, aicinām Latvijas iedzīvotājus piedalīties balsojumā. Ar nepacietību gaidām Pasaules Intelektuālā īpašuma dienu, kad tai īpaši veltītā pasākumā 23.aprīlī apbalvosim Latvijas izcilniekus rūpnieciskā īpašuma aizsardzībā."

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš: "Ikvienas preču zīmes reģistrācija ir pirmais solis, kas sperams ne vien uzņēmēja individuālo tiesību aizsardzības nodrošināšanai, bet arī zīmola atpazīstamības veicināšanai pašmāju un starptautiskajos tirgos. Šis ieguldījums nākotnē, brīvais tirgus, kā arī pašmāju un citu valstu konkurenti būs tie, kas diktēs mūsu uzvarētāju panākumus vietējā un starptautiskajā pasaules eksporta kartē!"

Konkursa nominācijai "Gada preču zīme - Latvijai" ir pieteiktas 85 preču zīmes, savukārt "Gada preču zīme - pasaulei" - 22 preču zīmes. Apskatīt un nobalsot par konkursā pieteiktajām preču zīmēm var Patentu valdes mājaslapā:

• Gada preču zīme - Latvijai [saite uz vietni -http://www.lrpv.gov.lv/lv/balsojums/gada-precu-zime-latvijai-1]

• Gada preču zīme - pasaulei [saite uz vietni -http://www.lrpv.gov.lv/lv/balsojums/gada-precu-zime-pasaulei-1]

Konkursa rezultātus noteiks Latvijas iedzīvotāju (50%) un speciāli izveidotas komisijas (50%) balsojums, kuras sastāvā ir PV, LTRK, Latvijas Dizaineru savienības un Latvijas Bankas pārstāvji. Iedzīvotāju balsojums noritēs no šā gada 17.marta līdz 31.martam.

PV ceļojošo apbalvojumu un piemiņas balvu, kā arī īpašo LTRK balvu konkursa uzvarētāji saņems Pasaules Intelektuālā īpašuma dienai veltītā pasākumā, kurā piedalīsies arī viesi no Iekšējā Tirgus saskaņošanas biroja (ITSB).

Vēloties godināt Latvijas uzņēmējus, kuri saskata rūpnieciskā īpašuma aizsardzības sistēmas radītās priekšrocības uzņēmumu ilgtermiņa konkurētspējas un produktivitātes paaugstināšanā, kā arī veicinot Latvijas izcelsmes uzņēmējdarbības attīstību, PV un LTRK 2013.gadā izveidoja apbalvojumu "Gada preču zīme," kas ik gadu tiks piešķirts divās nominācijās - "Gada preču zīme - Latvijai" un "Gada preču zīme - pasaulei" (saite uz vietni -http://www.lrpv.gov.lv/sites/default/files/media/zinas/GPZ2013/Apbalvojuma_GADA_PRECU_ZIME_nolikums.pdf).Šogad apbalvojums uzņēmējiem tiks pasniegts trešo reizi.

Pērn balvas kategorijā Gada preču zīme - Latvijai 2013 saņēma preču zīmes - Jelgavas novads stabilai nākotnei, An&Angel un Ripo, bet kategorijā Gada preču zīme - pasaulei 2013 - Lattelecom datu centra preču zīme Dattum, Latvijas Balzams pieteiktā preču zīme House of Riga Black Balsam, būvniecības ķīmijas produktu preču zīme Vincents Polyline, savukārt LTRK speciālbalvu nominācijā - preču zīme Labietis - alus ar raksturu, savukārt Latvijas Dizaineru savienības simpātiju balvu saņēma very berry - ogu pārtikas izstrādājumi.

Latvijas un pārējo Baltijas valstu dati apliecina kopējās Eiropas tendences rūpnieciskā īpašuma aizsardzībā - visvairāk preču zīmju tiek reģistrētas nozarēs, kas nodrošina nozīmīgu pienesumu valsts ekonomikai, piemēram, pārtikas un dzērienu, izglītības, izklaižu un kultūras pasākumu nozarē, kā arī reklāmā un uzņēmumu pārvaldībā.

Par Patentu valdi

Patentu valde (PV) tika izveidota 1920.gadā un darbojās līdz pat Latvijas okupācijai 1940. gada 17.jūnijā, izveidojot rūpnieciskā īpašuma aizsardzības sistēmu. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas 1992. gadā tika pieņemts lēmums par Patentu valdes atjaunošanu. Jau tā paša gada februārī tika saņemts pirmais patenta un preču zīmes pieteikums. Jau 23 gadus PV īsteno valsts politiku rūpnieciskā īpašuma jomā, kā arī pārstāv Latvijas intereses starptautiskajās intelektuālā īpašuma organizācijās. PV nodrošina tiesību reģistrāciju uz rūpnieciskā īpašuma objektiem, kā arī attiecīgu vienotu tiesību reģistru uzturēšanu. Iestāde veicina rūpnieciskā īpašuma aizsardzības izpratni valstī un sabiedrībā.

Par Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir brīvprātīga, politiski neitrāla biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju nevalstiskā organizācija, kura apvieno 1 262 uzņēmumus, 43 nozaru asociācijas, 7 pilsētu uzņēmēju klubus un 6 citas uzņēmēju apvienības. LTRK biedru - uzņēmumu - apgrozījums 2013.gadā pārsniedza 13,5 miljardus eiro!

LTRK pārstāv uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī sniedz pakalpojumus, lai Latvijā būtu izcili uzņēmumi, izcilā uzņēmējdarbības vidē. LTRK darbojas trīs jomās: 1) uzņēmējdarbības vide 2) uzņēmumu konkurētspēja 3) eksports.

LTRK ir pilntiesīga starptautiskā tirdzniecības un rūpniecības kameru tīklojuma - vairākus gadu simtus darbības pieredzi uzkrājušo un daudzu miljonu visas pasaules uzņēmēju apvienojošo Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas (EUROCHAMBRES) un Starptautiskās Tirdzniecības palātas (ICC) - biedre.

Biedrība ir viena no vecākajām Latvijas nevalstiskajām organizācijām - LTRK ir uzņēmēju balss un atbalsts jau 80 gadu!

Informāciju sagatavoja Inguna Gruntiņa, Patentu valdes Patentu tehniskās bibliotēkas Informācijas resursu nodaļas vadītāja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana