Latvijas tirgos

Latvijas Zemes fondā aktīvākie darījumu pieteicēji - zemes īpašnieki Latgalē

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
22.07.2015

Nepilna mēneša laikā, kopš darbu sācis Latvijas Zemes fonds, saņemti jau vairāk nekā 130 pieteikumi par īpašuma pārdošanu, kuru iesniedzēji galvenokārt ir zemes īpašnieki no Latgales, aģentūru LETA informēja fonda pārvaldītāja - "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" - pārstāve Granma Ankrava.

Pieteikumi saņemti no visiem Latvijas reģioniem, tomēr lielākais to skaits ir no Latgales. Īpaši aktīvi ir zemes īpašnieki no Rēzeknes un Daugavpils novadiem, sacīja Ankrava.

Tāpat viņa norādīja, ka patlaban vēl neviens darījums nav apstiprināts, tomēr ar vairākiem zemes pārdevējiem jau ir saskaņoti darījuma nosacījumi.

"Plānojam, ka pirmie darījumi varētu tikt apstiprināti nākamajā nedēļā," sacīja fonda pārstāve.

Kā ziņots, fonds darbību sāka šā gada 1.jūlijā. Tā izveides mērķis ir sekmēt zemes izmantošanu lauksaimnieciskajai ražošanai, uzpērkot zemi no īpašniekiem un to tālāk pārdodot vai iznomājot.

Kā iepriekš informēja "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" valdes loceklis Jēkabs Krieviņš, no interesentiem tiks pirkta tikai lauksaimniecībā izmantojama zeme bez apgrūtinājumiem par cenu, kas nepārsniegs vidējās tā brīža tirgus cenas līdzvērtīgai zemei attiecīgajā novadā un pagastā.

"Fonda uzdevums nav radīt spiedienu uz zemes cenām vai arī iejaukties tirgū. Pirksim tikai tās lauksaimnieciskajai saimniekošanai derīgās zemes, kurām patlaban nav pircēju, tādēļ galvenokārt raugāmies Latgales virzienā. Fonda uzdevums ir nopirkt zemi un tālāk to iznomāt vai pārdot," sacīja Krieviņš.

Zemes fonda pārvaldītājs visus saņemtos īpašuma pārdošanas pieteikumus izvērtē līdz 30 darba dienu laikā, vēl desmit darba dienas paredzētas, lai vienotos par darījuma nosacījumiem, vēl desmit dienas - vienošanās noslēgšanai. Komisijas maksa par darījumu netiks iekasēta, tomēr klientam jārēķinās ar valsts noteiktajām izmaksām darījumos ar nekustamo īpašumu.

Līdz šā gada beigām plānots veikt darījumus apmēram viena miljona eiro vērtībā no kopumā fonda rīcībā esošajiem 14 miljoniem eiro.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas veikto pētījumu Latvijā lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība ir aptuveni 2,3 miljoni hektāru, no kuriem apstrādāti tiek 1,56 miljoni hektāru, bet pārējā zeme nav kopta. Secināts, ka daļu no šīs nekoptās lauksaimniecībā izmatojamās zemes labvēlīgos ekonomiskos apstākļos varētu atkal izmantot lauksaimniecībā.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana