Citas ziņas sadaļā
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Eksotiskie augļi mūsu veikalos
BIOR pētījumi par Latvijas iedzīvotāju pārtikas patēriņu
"Latvijas balzama" alkoholisko dzērienu ražošanai iepirkto dabīgo izejvielu daudzums divu gadu laikā audzis par 30%
"Orkla Confectionery&Snacks Latvija" veiks daudzmiljonu eiro investīcijas jaunas ražotnes būvniecībā
Krievijas tirgus, šprotes, zemas algas - trīs nepatiesi mīti par eksportu
Latvijas tirgosAS Rīgas Dzirnavnieks uzsāk ražot jaunus miltu produktus no retajiem speltas graudiemInese Ozoliņa, A/s "Rīgas Dzirnavnieks"
05.05.2016 Viens no lielākajiem graudu pārstrādātajiem Baltijā AS Rīgas Dzirnavnieks uzsācis piedāvāt Hercogs miltu maisījumus no retajiem un unikālajiem speltas graudiem. Speltas jeb plēkšņu graudi ir vieni no senākajiem graudaugiem pasaulē, kas no akmens laikmeta līdz mūsdienām ir spējuši saglabāt savu unikālo DNS un ģenētiski nav modificēti lauksaimniecības attīstības gaitā . Uzņēmuma produkcijas sortimentā esošos speltas miltus papildinās trīs jauni produkti gardēžiem Hercogs speltas rauga pankūkas ar dīgļiem, speltas maisījums picai un speltas plānās pankūkas. Speltas graudus audzē tikai pāris saimniecības Latvijā un Baltijas valstīs kopumā, jo tie ir grūtāk audzējami un tiem ir nepieciešama atšķirīga pēcapstrāde. Rīgas Dzirnavnieks speltas produkti tiek izgatavoti tikai no Baltijas reģionā izaudzētiem graudiem. Anita Berķe, AS Rīgas Dzirnavnieks pārstāve: Speltas graudi un to produkti ir domāti gardēžiem, veselīga uztura cienītājiem un tiem, kas dod priekšroku senajām graudaugu kultūru audzēšanas tradīcijām. Eiropā galvenie speltas graudu audzēšanas un produktu noieta tirgi ir Vācija un Austrija, kur speltas ēšanas tradīcijas tiek augsti novērtētas. Latvijā un Baltijā kopumā tikai atsevišķas saimniecības pēdējos gados ir izmēģinājušas spēkus šīs prasīgās šķirnes audzēšanā, līdz ar to arī izpratne sabiedrībā par šo produktu tikai pakāpeniski veidojas. Tai pat laikā varam jau šobrīd prognozēt, ka speltas vērtīgo graudu un atšķirīgo no citiem graudaugiem īpašību dēļ cienītāju loks tikai palielināsies. To apliecina arī speltas produkcijas pakāpenisks pieprasījuma pieaugums mūsu kaimiņvalstīs, it īpaši Lietuvā. Spelta tiek uzskatīta par kviešu priekšteci, un Eiropā tā sāk piedzīvot savu renesansi audzēšanas ziņā. Speltas graudu diētiskā vērtība ir daudz augstāka nekā ierastajām mīksto kviešu šķirnēm. Kaut arī tos audzēja Eiropā jau 5000 gadus p.m.ē., Latvijā tā ir salīdzinoši jauna šķirne, kuru sāka zemnieki kultivēt līdz ar bioloģiskās lauksaimniecības attīstīšanos deviņdesmitajos gados. Arī šobrīd tā tiek audzēta pārsvarā bioloģiskās saimniecībās nelielās platībās. Spelta ir plēkšņu kvieši, kas graudu izskata ziņā ir līdzīgi auzām. Tajos ir augstāks olbaltumvielu, minerālvielu un vitamīnu saturs nekā parastajos kviešos, kā arī tās satur daudz šķiedrvielu un taukskābju. Tas, ka speltas graudi atrodas plēksnēs, tos labāk aizsargā no slimībām un kaitēkļiem, kā arī sniedz izturību pret vides piesārņojumu. AS Rīgas Dzirnavnieks, lai izglītotu par speltas graudu vērtīgumu, ir izveidojis izglītojošu mājas lapu www.spelta.lv . AS Rīgas Dzirnavnieks ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem Hercogs, Herkuless un Īsta Saimniece. Informāciju sniedza: Anita Berķe AS Rīgas Dzirnavnieks pārstāve.A/s "Rīgas Dzirnavnieks" |