Apskati, analīzes, vērtējumi

LDDK vadītāja domā, ka Latvijas tirgus nopietnam biznesam ir par mazu

Daiga Grūbe, Leta-Nozare
08.11.2009

Latvijas tirgus nopietnam biznesam ir par mazu un tāpēc Latvijas uzņēmējiem ir jāiet ārējos tirgos, intervijā biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" uzsvēra Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle. Viņa ir pārliecināta, ka iekšzemes kopproduktu (IKP) nebūs iespējams kāpināt tikai uz iekšējā patēriņa vai eksporta apjomu pieaugumu, jo nepieciešams savstarpējais balanss, nodrošinot, ka Latvijā saražotās preces un pakalpojumi tiek ne tikai eksportēti, bet arī imports Latvijā tiek aizvietots ar pašu valstī saražoto.


LDDK vadītāja domā, ka Latvijas tirgus nopietnam biznesam ir par mazu

Latvijas tirgus nopietnam biznesam ir par mazu un tāpēc Latvijas uzņēmējiem ir jāiet ārējos tirgos, intervijā biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" uzsvēra Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle.


Viņa ir pārliecināta, ka iekšzemes kopproduktu (IKP) nebūs iespējams kāpināt tikai uz iekšējā patēriņa vai eksporta apjomu pieaugumu, jo nepieciešams savstarpējais balanss, nodrošinot, ka Latvijā saražotās preces un pakalpojumi tiek ne tikai eksportēti, bet arī imports Latvijā tiek aizvietots ar pašu valstī saražoto.


"Tā ziņa, kas nāk no valdības, ir, ka viņi neredz iespēju palielināt IKP uz iekšējā pieprasījuma, kas, no vienas puses, ir saprotams, jo uz to norāda arī starptautiskie aizdevēji, sakot, ka iekšējais pieprasījums auga nekustamā īpašuma un kreditēšanas burbuļa rezultātā," saka LDDK ģenerāldirektore, piebilstot, ka, no otras puses, ir nepieciešams arī pievērst atbilstošu uzmanību iekšējam patēriņam, ko diemžēl negatīvi ietekmēšot nākamā gada budžets.


"Nevar lekt tikai uz vienas kājas, paļaujoties uz to, ka kaut kad Vācija un Ķīna sāks atkopties," akcentē Egle.


Viņa uzskata, ka nepieciešams valdības līmenī domāt ne tikai par Latvijas uzņēmēju eksportspēju un tās veicināšanu, bet ir jānodrošina, ka mēs saviem cilvēkiem spējam radīt un pārdot produktus un pakalpojumus, kas viņiem ir nepieciešami, un neiznīcinām tās tautsaimniecības nozares, kas Latvijā tradicionāli ir bijušas - pārtikas pārstrādi, lauksaimniecību, tūrismu, apstrādes rūpniecību, pakalpojumu nozares un transportu.


Tāpat LDDK ģenerāldirektore norādīja, ka, lai gan Latvijā ir salīdzinoši neliels globāli spēlēt spējošu uzņēmumu skaits, tomēr arī tajos uzņēmumos, kas jau pašlaik eksportē, ir samazinājies krīzes sākumā vērojamais izmisums un uz šīs dienas situāciju uzņēmēji raugās nedaudz optimistiskāk.


"Es negribētu, lai pirmās nelielās dzīvības pazīmes starptautiskajos tirgos radītu Latvijas valsts pārvaldē sajūtu, ka nu viss ir sācis atjaunoties, nu mēs varam neko nedarīt un nekādas strukturālās reformas mums nav vajadzīgas, nekāda uzņēmējdarbība mums nav jāatbalsta, šķēršļi un procedūras, kas bremzē uzņēmējdarbību, nav jāmazina, nu mēs atkal varēsim rīvēt rokas un attīstīt tālāk tos konceptus un bezjēdzīgos politikas plānošanas dokumentus, kas tika saražoti 2006.-2008.gadā," norāda Egle.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana