Apskati, analīzes, vērtējumi

Kāpēc bioloģiskie produkti ir veselīgāki?

Agnese Krieviņa, AgroPols
13.01.2010

Nīderlandes Vāgeningenas (Wageningen) universitātes institūts veicis pētījumu par to, kādas veselīguma priekšrocības patērētāji saista ar bioloģiskajiem produktiem. Pētnieki uzskata, ka iegūtā informācija var noderēt, komunicējot ar sabiedrību šajā jautājumā, kā arī nostiprināt patērētāju viedokli par bioloģisko produkciju kā veselīgu pārtiku. Kopumā bioloģiskās pārtikas pircējiem raksturīgs tas, ka viņiem vairāk rūp veselība, tāpēc viņi lielāku uzmanību pievērš tieši šiem aspektiem.


Kāpēc bioloģiskie produkti ir veselīgāki?

Nīderlandes Vāgeningenas (Wageningen) universitātes institūts veicis pētījumu par to, kādas veselīguma priekšrocības patērētāji saista ar bioloģiskajiem produktiem. Pētnieki uzskata, ka iegūtā informācija var noderēt, komunicējot ar sabiedrību šajā jautājumā, kā arī nostiprināt patērētāju viedokli par bioloģisko produkciju kā veselīgu pārtiku.

Kopumā bioloģiskās pārtikas pircējiem raksturīgs tas, ka viņiem vairāk rūp veselība, tāpēc viņi lielāku uzmanību pievērš tieši šiem aspektiem.

Pētījumā aptaujāja pircējus, kuri bioloģisko pārtiku pērk laiku pa laikam, nevis regulāri. Iegūtie rezultāti atklāj, ka pircēji veselību uzskata par nozīmīgu dzīves vērtību. No aptaujātajiem 2/3 domā, ka bioloģisko produktu veselīguma aspekts ir tā galvenā priekšrocība. Šie pircēji ar veselīgu pārtiku saista ēšanu ar mēru, dažādotu uzturu, svaigu pārtiku, pārtiku, kas satur vitamīnus, minerālvielas un antivielas, kā arī dabiskumu (nesatur mākslīgās krāsvielas un konservantus, kā arī to ražošanā nav izmantoti pesticīdi un minerālmēsli).

Tāpat 2/3 aptaujāto nešaubās, ka bioloģiskā pārtika ir veselīgāka par konvencionālo pārtiku. Turklāt - jo stingrāk kontroles iestādes un pārējie atbildīgie spēj izkontrolēt un nodrošināt, ka bioloģiskā pārtika tiešām ir bioloģiska, jo pārliecība par tās veselīgumu ir lielāka. Kopumā pircēji šos produktus par veselīgākiem uzskata arī tāpēc, ka tajos ir mazāk toksīnu. Runājot par augu produktiem, patērētāji domā, ka bioloģiskā produkcija ir veselīgāka tāpēc, ka netiek izmantoti pesticīdi un minerālmēsli, labāka ir zemes kvalitāte, lēnāks un dabiskāks augšanas process, vairāk vitamīnu, ar augiem netiek manipulēts, tiek izmantotas senākas šķirnes, un augi aug svaigā gaisā. Attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes produktiem tiek minēta lielāka labturība, jo tiem vairāk dota kustības brīvība, rūpes un uzmanība, dabiskāks uzturs, mazāks stress, lēnāks augšanas process, mazāks (vai nemaz nelietots) hormonu, antibiotiku un medikamentu patēriņš.

Turklāt patērētāji atzīst, ka bioloģisko produktu veselīguma priekšrocības vairāk izpaužas neapstrādātos produktos. Tāpat tiek secināts, ka lielākā cieņā ir veselīgi produkti, jo neveselīgi produkti nevar kļūt labāki, pat saimniekojot bioloģiski.

Ņemot vērā pētījuma rezultātus, autori sniedz vairākus ieteikumus, kā palīdzēt patērētājiem saprast, ka bioloģiskie produkti ir veselīgāki. Piemēram:

1) veidojot komunikāciju ar patērētājiem, jāuzver, ka bioloģiskā pārtika ir veselīgāka par konvencionālo galvenokārt tāpēc, ka satur mazāk toksīnu;

2) komunicējot produktu līmenī, jāizmanto apzīmējumi, kurus patērētāji jau izmantojuši, skaidrojot, kāpēc bioloģiskie produkti ir veselīgāki;

3) akcentējot bioloģisko produktu veselīgumu, īpaša uzmanība jāpievērš žāvētu un pārstrādātu bioloģisko produktu priekšrocībām;

4) tāpat komunikācijā var tikt izmantoti vispārējie aspekti, ko patērētāji saista ar veselīgu pārtiku (neēst pārāk daudz, lietot dažādotu uzturu, svaigu pārtiku, kā arī vitamīnus minerālvielas) un kurā iekļaujas bioloģiskie produkti;

5) uzsverot bioloģiskās produkcijas īpašības saistībā ar veselīgumu, uzmanība jāpievērš arī tam, ka atbilstošās kontroles iestādes un pārdevēji spēj garantēt to, ka piedāvātie produkti tiešām ir bioloģiskie.

Ņemot vērā, ka aptaujātie patērētāji bioloģiskos produktus uzskata par veselīgākiem galvenokārt mazāka toksīnu satura dēļ, institūta zinātnieki norāda, ka pētījumi un inovācijas nozarē jāizmanto, lai šajos produktos vēl vairāk samazinātu nelabvēlīgo vielu klātbūtni.

Avots: LEI

AgroPols

x

Paroles atgadināšana