Apskati, analīzes, vērtējumi

Baltijas valstīs pieaug gaļas pusfabrikātu patēriņš

Levs Fainveics, "Rezonanse Plus"
25.01.2010

Ekonomiskās lejupslīdes apstākļos iedzīvotāji Baltijas valstīs, tai skaitā arī Latvijā, aktīvi pērk gaļas pusfabrikātus. Šī tendence ir saistīta gan ar vispārējo cenu krišanos, gan ar produkcijas kvalitātes uzlabošanos un būtisku sortimenta paplašināšanu.

"2009. gadā turpinājās stabils gaļas pusfabrikātu popularitātes pieaugums Baltijas valstu iedzīvotāju vidū. Realizācijas apjomi pieauga par 10%, kas lielā mērā ir saistīts ar patērētāju jūtīgumu pret cenas un kvalitātes savstarpējo atbilstību ekonomiskās lejupslīdes apstākļos," saka Igaunijas ražošanas kompānijas Uvic finanšu direktors Markuss Kirsbergs.

"2010.-2011. gadā mēs prognozējam tālāku pusfabrikātu tirgus pieaugumu 2,5-3% robežās. Tomēr šajā jomā strādājošo kompāniju tirgus pozīcijas diezin vai radikāli izmainīsies," saka Markuss Kirsbergs. Uzņēmums paredz eksporta pieaugumu Latvijā 2010.-2011. gadā par aptuveni 10% gadā.

Uvic tirgus daļa saldēto gaļas pusfabrikātu segmentā Igaunijā ir 75%, Latvijā - 25%, Lietuvā - 20%. Uzņēmums savu produkciju eksportē arī uz Vāciju un Somiju.

Pēc M. Kirsberga teiktā, pašlaik notiek pakāpeniskas izmaiņas patērētāju ieradumos: tā vietā, lai pirktu jēlus produktus un gatavotu visu pašiem, cilvēki dod priekšroku gataviem vai pusgataviem izstrādājumiem. "No vienas puses, tā noteikti ir laika ekonomija, no otras - praktisks risinājums ierobežotu finanšu līdzekļu apstākļos," norāda M. Kirsbergs.

Pēdējos gados pusfabrikātu sortiments veikalu plauktos ir būtiski paplašinājies. Pieaugusi arī produkcijas kvalitāte, kas šodien bieži vien neatšķiras no mājās ar savām rokām gatavotās pārtikas. Turklāt tirgū esošās asās konkurences cīņas apstākļos cenas nemitīgi krītas, un tas nevar neiepriecināt pircēju.

Uvic galvenās preču grupas, kas tiek veiksmīgi pārdotas Latvijā un kuras plānots realizēt vietējā tirgū, ir pelmeņi, frikadeles, saldētas zivis. Produkcija tiek izplatīta tirdzniecības tīklos IKI, Maxima, Narvesen un SuperNetto.

Uvic ražošanas jaudas galvenajā uzņēmumā Igaunijas pilsētiņā Juri sasniedz 1800 tonnu produkcijas mēnesī. Turklāt Uvic pieder gaļas pārstrādes uzņēmums Latvijā - Daugavpils gaļas kombināts R, un 40% liela daļa Saldus pilsētā esošajā saldējuma ražotājā Druvas pārtika. Kopā Uvic uzņēmumos strādā 160 cilvēku.

2009. gadā Uvic apgrozījums bija 260,5 miljoni EEK (16,9 miljoni EUR), peļņa - 25,5 miljoni EEK (1,7 miljoni EUR). Ar igauņu kapitālu dibinātā AS Uvic šajā gadā svinēs savu 17. gadadienu. Uzņēmums savā jomā ir vienīgais produkcijas kvalitātes sertifikāta ISO 22000:2005 īpašnieks.

"Rezonanse Plus"

x

Paroles atgadināšana