Apskati, analīzes, vērtējumi

Arī Īrijā lielveikali iedzīvojas uz ražotāju rēķina

Mārīte Gailīte, AgroPols
19.02.2010

Saskaņā ar Īrijā nesen veiktā neatkarīgā pētījuma rezultātiem, lielveikali izdara spiedienu uz svaigo augļu, dārzeņu un kartupeļu audzētājiem. Piemēram, kartupeļu tonna (2,5 kg pakās) lielveikalā maksā 1600 eiro, bet ražotājs saņem tikai 360 eiro. Tāpat uz ražotāju pleciem (un kontiem) tiek novirzītas Ziemassvētku un citas atlaides, nemaz nerunājot par akcijām. Parasti no ražotāja atlaides prasa 2,5-5% ik mēnesi, ko papildina vēl 10-30% par lielveikala akcijām Ziemassvētkos un citās svētku reizēs. Turklāt maksājumi ražotājiem tiek aizkavēti līdz pat 11 mēnešiem. Tam visam klāt nāk ražotāja izmaksas, kas saistītas par lielveikala pasūtījuma izmaiņām pēdējā brīdī.

Pētījumā piedalījās 30 īru ražotāji, kuri apgāda vietējos lielveikalu tīklus. Zemnieki atzinuši, ka šie veikali reāli viņus šantažē, draudot jebkurā brīdī nomainīt vietējo preci ar lētāko importu. Pašlaik Īrijā lielveikali kontrolē 88% vietējā augļu un dārzeņu tirgus, un zemniekiem gandrīz nav citas alternatīvas, kur pārdot savu preci. Lielveikali un to starpnieki spiež ražotājus piedāvāt produktus par importēto analoģisko produktu cenu, tātad - par dempinga cenu. Tāpat importēto produktu izcelsme bieži vien vispār netiek norādīta. Lielveikali pazemina cenas, lai pievilinātu patērētājus, bet nebrīdina par to ražotājus. Arī minimālā augļu un dārzeņu ražotāju cena līgumos netiek noteikta.

Īrijas audzētāju saražotās augļu un dārzeņu produkcijas vērtība ik gadu sasniedz ap 280 milj. eiro, bet ražotāju līmenī nozarē nodarbināti vairāk nekā 6 tūkst. cilvēku.

Avots: www.freshplaza.com

AgroPols

x

Paroles atgadināšana