Apskati, analīzes, vērtējumi

Jogurts izspiež kefīru no tirgus

Ilze Vabole, AgroPols
03.06.2010

Gada laikā viens Latvijas iedzīvotājs izdzer apmēram 59 litrus piena. Savukārt, kopš Latvijas veikalu plauktos ir parādījies jogurts, kefīru dzer arvien mazāk, informēja Baltijas Komunikāciju centra pārstāve Kristīne Zeltiņa.

Viens Latvijas iedzīvotājs gada laikā vidēji izdzer 59 litrus piena, 10 kg kefīra un gandrīz 9 kg jogurta, liecina "Tukuma piens" informācija.

Latvijas iedzīvotāju piena lietošanas paradumi pēdējos gados nav būtiski mainījušies, un piena pārdošanas apjomi auga līdz pat pagājušajam gadam, kad tie līdz ar ekonomisko lejupslīdi un iedzīvotāju pirktspējas krišanos samazinājās par aptuveni 8%.

Kā atzīst K. Zeltiņa, kefīru iedzīvotāji uzturā lieto arvien mazāk. Neskatoties uz nelielu kefīra pārdošanas apjomu kāpumu pirms ekonomiskās lejupslīdes, kefīru pērk arvien mazāk un kopš 2005. gada tā pārdošanas apjomi ir samazinājušies par aptuveni 10%.

"Tukuma piens" mārketinga vadītājs Armands Artihovičs kritumu kefīru tirgū saista ar straujo jogurta tirgus augšanu: "Kopš arī Latvijas veikalu plauktos parādījās jogurts, tā pārdošanas apjomi katru gadu strauji auga un kopš 2005. gada kāpums ir 15%, savukārt kefīra patēriņš mazinājās. Ekonomiskā lejupslīde, protams, pēdējā gada laikā ietekmējusi arī jogurtu tirgu, un tas krities par aptuveni 9%."

Kā liecina Starptautiskās piena federācijas dati, visvairāk pienu dzer Skandināvijā, savukārt vismazāk - Ķīnā. Somijas iedzīvotājs gadā izdzer vairāk nekā 180 litrus piena, Zviedrijā - aptuveni 145,5 litrus piena. Savukārt Ķīnas vidusmēra iedzīvotājs gadā patērē tikai 8,8 litrus piena.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana