Apskati, analīzes, vērtējumi

Lauksaimniecības produktu tirgus kopumā stabilizējies

Andris Bebrs, AgroPols
10.09.2010

Šodienas labākā ziņa - faktiski nevienā produktu grupā nav vērojama lejupslīde. Bet faktiski arī nekur nav izaugsme, ko drīkstētu uzskatīt par lauksaimnieku ienākumu palielinājuma avotu. Un joprojām nav laba pamata optimismam, ka šīs cenas varētu pārskatāmā nākotnē augt... 


Lauksaimniecības produktu tirgus kopumā stabilizējies

Pēc nedēļas pauzes esam atjauninājuši tirgus informāciju par vairumu no produktiem mūsu portāla sadaļā "Nozaru tirgus dati" . 

Kopumā vērtējot  - šodienas labākā ziņa - faktiski nevienā produktu grupā nav vērojama lejupslīde. Vien eļļaugu pasaules tirgū atkal kāda cerīga svārstība vibrē.
Arī Ukraina nešūpos graudu tirgu. Politiska lēmuma par iespējamo graudu eksporta aizliegumu arī no Ukrainas - pasaules lielākās miežu eksportētājas zemes un ietekmīgas dalībnieces arī citu laukaugu tirgū - nebūs. Un pat Krievija mazliet mīkstinājusi savu cieto pozīciju par laukaugu eksporta aizliegumu. 
 
Savukārt vairumā pārējo produktu grupu (liellopi, cūkas, piens, olas) skaidri parādījies, ka tirgus izaugsmes apstāšanās un lejupslīde nav bijusi mirkļa untums. Stabilizācija vairumā gadījumu iestājusies salīdzinoši zemākajos līmeņos.
Un nav pamata optimismam, ka šīs cenas varētu pārskatāmā nākotnē augt... 
Cūku liemeņu cenas pēc izaugsmes un reaktīvās nosvārstīšanās stabilizējušās. Un joprojām nevar teikt, ka tas nozīmējis Latvijas izcelsmes cūku atgriešanos Latvijas patēriņa tirgū.
Liellopu gaļas ražotājiem  cenu lejupslīde skaidri apstājusies, tomēr tās ir ārkārtīgi zemas. Un arī kaušanas apjomos nav nozīmīgas izaugsmes.
Putnkopības produkcijas ražotājiem - cenas šūpojas normāli prognozētā līmenī, tomēr olām jaunais līmenis ir par ~20% zemāks kā agrāk pierastais.
Eļļaugu tirgū  izaugsme atkal mazliet atjaunojusies - tomēr, šķiet - tā vairāk ir regulāro svārstību ietvaros.

Detalizētākai informācijai  - lūdzam iegriezties mūsu portāla sadaļas "Nozaru tirgus dati" - attiecīgo produktu produktu grupu nodaļās.
Ja ir papildu jautājumi, uz kuriem neesam atbildējuši ar savu publicēšanai sagatavoto informāciju - rakstiet par to mums.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana