Apskati, analīzes, vērtējumi

Diskutē par risinājumiem samazināt sāls un trans-taukskābju saturu pārtikā

Oskars Šneiders, LR Veselības ministrija
20.03.2014

19. martā sākas divu dienu seminārs "Sāls un trans-taukskābju daudzuma samazināšana pārtikas produktos - iespējamie risinājumi un stratēģijas". Tā ietvaros tiks runāts par sāls un trans-taukskābju samazināšanu pārtikas produktos. Semināru organizē Veselības ministrija sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un Pasaules veselības organizācijas (PVO) pārstāvniecību Latvijā.

Semināra ietvaros notikušajā preses konferencē mediju pārstāvji tika iepazīstināti ar PVO Eiropas bērnu aptaukošanās pārraudzības iniciatīvu un ar Slimību profilakses un kontroles centra 2012./2013. mācību gadā veiktā trešā Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījuma Latvijā rezultātiem.

Veselības ministre Ingrīda Circene norādīja: "Liekais svars un aptaukošanās jau bērniem progresējošas veselības problēmas radīs arī pieauguša cilvēka vecumā un nākamajās paaudzēs. Tāpēc svarīgi pēc iespējas agrāk veidot veselīgus ēšanas paradumus. Jau sākot ar bērnudārza gaitām un skolas gadiem jāveido izpratne par veselīga uztura nozīmi un aktīva dzīvesveida nepieciešamību visai ģimenei, kas nozīmē ciešu sadarbību gan starp nozarēm."

Profesors Dr. Džoao Breda (Joao Breda), PVO Eiropas reģionālā biroja uztura, fizisko aktivitāšu un aptaukošanās programmas vadītājs uzsvēra, ka bērnu aptaukošanās ir nozīmīga un strauji pieaugoša veselības problēma visā pasaulē, it īpaši satraucošas tendences novērojamas Eiropā. PVO ir paziņojusi, ka aptaukošanās vairumā attīstīto valstu ir sasniegusi epidēmijas mērogus ar dažādu veselības traucējumu sekām. Bērnu liekais svars un aptaukošanās ir nopietna sabiedrības veselības problēma arī Latvijā, un ir novērojamas satraucošas tendences bērnu ķermeņa masas pieaugumā. Nozīmīgākie Latvijas iedzīvotāju riska faktori veselībai ir saistīti ar neatbilstošu uzturu un nepietiekamām fiziskām aktivitātēm. Latvijā pārāk daudz tiek lietots sāls, cukura un tauki, skaidro Dr. Džoao Breda. Tāpēc viņš aicināja izmantot citu valstu labo pieredzi, kā ar likumdošanas un nodokļu politikas palīdzību samazināt sāls, cukura un trans-taukskābju lietošanu uzturā. Tāpat viņš uzsvēra krūts barošanas lielo nozīmi bērna turpmākās veselības nodrošināšanā - bērniem, kas tiek baroti ar krūti ir mazāks aptaukošanās risks turpmāk dzīves laikā.

SPKC sabiedrības veselības analītiķe Iveta Pudule, runājot par Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījumu Latvijā, uzsvēra, ka Latvijā joprojām saglabājas augsts pirmklasnieku īpatsvars ar lieku ķermeņa masu un aptaukošanos (24% zēniem un 21% meitenēm).

Kopumā joprojām augstāka liekās ķermeņa masas un aptaukošanās izplatība ir zēniem, tomēr meitenēm aptaukošanās īpatsvars kopš 2008. gada ir palielinājies par 2,6%. Kopš 2008. gada par 8,3% (2008.g.-51% un 2012.g.-59,3%) ir palielinājies arī skolu īpatsvars, kurās skolēniem ir pieejams papildus ēdināšanas serviss - kafejnīca vai veikals.

30% skolu skolēniem ir pieejami karsto dzērienu automāti. Lielākais šādu skolu īpatsvars ir Rīgā, un lielajās Latvijas pilsētās, kā arī galvenokārt tās ir skolas ar krievu mācību valodu.

Vienlaikus skolēniem palielinājusies iespēja skolās iegādāties svaigus augļus, dārzeņus, pienu, sulas un dzērienus bez cukura, tāpat arī ūdeni. Skolas bez maksas svaigus augļus, dārzeņus nodrošina galvenokārt programmas "Skolas auglis" ietvaros.

Tomēr kopš 2008. gada pieaugusi arī iespēja skolēniem skolā nopirkt dažādus saldumus, sāļos našķus un dzērienus ar cukuru.

Kopumā nedaudz samazinājies skolu īpatsvars, kurās ir spēļu/sporta laukums, kurš ir pieejams skolēniem fiziskām aktivitātēm starpbrīžos.

Viss pētījuma teksts pieejams SPKC mājas lapā http://www.spkc.gov.lv/file_download/1721/Bernu+antropometrisko+parametru+petijums.pdf

LR Veselības ministrija

x

Paroles atgadināšana