Apskati, analīzes, vērtējumi

Pērn pirmo reizi pēdējo gadu laikā samazinājies Latvijas pārtikas un lauksaimniecības produktu eksports

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
28.04.2015

Pērn pirmo reizi kopš 2009.gada ir samazinājusies Latvijas pārtikas un lauksaimniecības produktu eksporta vērtība - salīdzinājumā ar 2013.gadu šis rādītājs samazinājies par 6% jeb 138 miljoniem eiro un pērn bija 2,175 miljardi eiro, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā.

Kā liecina jaunākās ZM aplēses, par 3,8% jeb 87 miljoniem eiro samazinājusies arī šīs produkcijas importa vērtība, kopumā pērn veidojot 2,179 miljardus eiro.

Starp 12 nozīmīgākajām eksports produktu grupām lielākais samazinājums - par 44% - bija eļļas augu jeb rapša sēklām, pārtikas rūpniecības atliekvielām, īpaši dzīvnieku barībā lietojamiem rapšu raušiem - par 33%, kā arī zivīm - par 29%. Kopējais šo trīs grupu samazinājums bijis 131 miljoni eiro, kas ir 95% no kopējā pārtikas un lauksaimniecības produktu eksporta vērtības samazinājuma.

Tāpat ZM aplēses liecina, ka produktu eksporta struktūrā eksports uz Eiropas Savienību (ES) un trešajām valstīm pērn veidojis gandrīz vienādu daļu - 51% produktu tika realizēti ES iekšējā tirgū un 49% produktu - eksportēti uz trešajām valstīm.

Pērn nozīmīgākā Latvijas pārtikas un lauksaimniecības produktu eksporta galamērķa valsts bija Krievija, uz kuru tika eksportēti 30% no kopējās produktu eksporta vērtības. 2014.gadā eksporta vērtība uz Krieviju samazinājās par 11 miljoniem eiro jeb par gandrīz 2%.

Latvija pērn veikusi pārtikas un lauksaimniecības produktu eksportu uz visām 27 ES valstīm, starp kurām nozīmīgākā galamērķa valsts ir Lietuva - 35% no kopējās eksporta vērtības uz ES valstīm.

Tāpat dati liecina, ka Latvijas pārtikas eksporta samazinājums vērojams visās ES tradicionālajās eksporta valstīs - Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Polijā, kur eksports samazinājās attiecīgi par 6%, 19%, 33% un 34%.

Tikmēr eksports 2014.gadā pieaudzis uz Kazahstānu, Dienvidāfriku, Āfriku, Turciju, kā arī uz Ēģipti, Lībiju, Maroku, Kataru, Kongo, Keniju un Haiti.

Kā norāda ZM, neskatoties uz eksporta vērtības kritumu 2014.gadā, pārtikas un lauksaimniecības produkti trešo gadu pēc kārtas ir viena no nozīmīgākajām eksporta nozarēm, kopumā veidojot 19,8% no kopējās Latvijas eksporta vērtības.

Lejupielādēt visu ZM Tirgus un tieša atbalsta departamenta speciālistu sagatavoto pārtikas un lauksaimniecības produktu ārējās tirdzniecības pārskatu par 2014. gadu ŠEIT.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana